Deltastop

Feromoncsapdák

Hogyan hat?

A feromoncsapdák működésének elve az apró testű, általában (de nem kizárólag) röpképes rovarok kémiai csalogatóanyagokkal történő párkeresésén alapul. Ezek a fajok látás útján nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem képesek párjukat megtalálni, párosodni és szaporodni, így a faj egyik egyede (általában a nőstény) kibocsájt olyan speciális (csak adott faj más neme által érzékelhető és vonzó hatású) csalogató anyagot (ún. feromont), aminek segítségével egymásra találhatnak. Ennek az anyagnak a szándékos és koncentrált kibocsájtásával elérjük, hogy a kibocsájtás forrásához odasiető egyedek befoghatóak (csapdázhatóak, pl. ragacsos műanyaglappal, vagy egyéb edényzettel). Így az ilyen jellegű csapdák kiválóan alkalmasak a kártevők megjelenésének detektálására (előrejelzésére) és tömeges befogásukkal akár a károsító faj állományának gyérítésére is.

A csapdák kihelyezése a célfaj előfordulási időszaka előtti időpont. A rajzási idő alatt egy-kétnaponta a csapdába került rovar-egyedet meg kell számolni és a változást – az előző adathoz képest – le kell jegyezni, így a rajzásdinamika nyomonkövethető, a védekezés pontos időzítése tervezhető.
A feromoncsapdákat a befogásra szánt károsítók által leginkább kedvelt állományrészekre, a legjellemzőbb repülési és/vagy közlekedési-, károsítási magasságban kell kihelyezni. A kihelyezés sűrűségét úgy válasszuk meg, hogy a védendő növényállományban lehetőleg reprezentatív legyen, azaz átfogó képet adjon a célfaj előfordulásáról. „Veszélyes szegély”-hatás esetén (ha valamelyik irányból a célkártevő szempontjából kedvelt -esetleg védetlen – növénykultúra helyezkedik el), a szegély mentén viszonylag sűrűbb kihelyezés szükséges.

A sátorfelépítésű Deltastop feromoncsapdák gazdaságosak, mert a csapdatest és a feromon kapszula külön megvásárolható! A csapdatestet akár több éven át is használhatjuk. A feromon kapszulát Magyarországon átlagos időjárási körülmények mellett 3 hetente javasolt cserélni!

Szeretne többet tudni? Forduljon szaktanácsadóinkhoz bizalommal!

Hasznos információk

Kereskedelmi forgalomban kapható Deltastop feromoncsapdák:

  • Almamoly
  • Almailonca
  • Keleti gyümölcsmoly
  • Szilvamoly
  • Tarka szőlőmoly
  • Nyerges szőlőmoly
  • Vadgesztenye-aknázómoly

Letöltések

1 b1deab369c Feromoncsapdák-Deltastop 81f89ce5a7
Biztonságtechnikai-adatlap-AO.pdf3

Biztonságtechnikai-adatlap-CF.pdf3

Biztonságtechnikai-adatlap-CM.pdf3

Biztonságtechnikai-adatlap-CO.pdf3

Biztonságtechnikai-adatlap-CP.pdf3

Biztonságtechnikai-adatlap-EA.pdf3

Biztonságtechnikai-adatlap-LB.pdf3

Engedélyokirat.pdf3

8

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!