Tavaszi védekezés a rovarok ellen almában


Hazánk egyik legjelentősebb gyümölcsfaja az alma. A rügyfakadástól virágzásig tartó időszakban a növényvédelmi munkák célja a kórokozók, illetve a kártevők áttelelő alakjainak irtása, tovább fejlődésének megakadályozása. Idén a csapadékos és enyhe telet követően jelentős rovar-, atkakártevőre, gombás és a baktériumos betegség megjelenésére kell számítanunk.

Bimbólikasztó bogár

A bimbólikasztó bogár az almásokban általánosan elterjedt egynemzedékes faj.

A száraz, meleg időjárás elősegítette az elszaporodását, amely súlyos károkat okoz elhúzódó virágzás idején. A bogarak tojásrakását követően bimbók nem nyílnak ki, a lárvák károsítása nyomán a szirmok elbarnulnak. (barna gömb)

Tavasszal, ha az átlaghőmérséklet 4-5 napig 8-10 fok, az almafákra repülnek, ahol a rügyekben táplálkoznak. Ha fánként 4-5 darab bogarat találunk, védekeznünk kell. Biológiai védekezésre a Laser Duplo és a Pyregard szert rotálva használhatjuk ellenük.

Takácsatka

A takácsatkák közül a leggyakoribb hazánkban a piros gyümölcsfa-takácsatka (4-6 nemzedék)

Szívogatása következtében a leveleken sárgás foltok, később ezüst-, illetve bronzszínűvé válnak, besodródnak és száraz időben lehullanak. Piros téli tojások telelnek át. Kora tavaszi kártétele ellen olajos lemosó szerek javasoltak rügynyugalmi állapotban. (25-30 l napraforgóolaj + 2 l Heliosol)

A téli tojásokból kikelő fiatal lárvák ellen ragadozó atkákat telepíthetünk be a tél folyamán 1000 darab/ha filccsík mennyiségben (Typhlodromus pyri).

Másik veszélyes kártevő az almatermésűek levélatkája, ami a fiatal gyümölcsfákat veszélyezteti. A levelek kanalasodnak, a levélfonák elbarnul. Kifejlett egyedei telelnek a rügyekben.

Levéltetű

A levéltetvek közül a legjelentősebb kora tavasszal a közönséges levélpirosító alma-levéltetű, a levelek csúcsát szívogatja, a levélszél besodródik, torzul, majd élénkpirosra színeződik.

A zöld alma-levéltetű már áprilisban megfigyelhető. A levelek fonáki részén, a főér mentén szívogatnak, majd a levél meggörbül. (nem vándorol el az almafáról!)

A szürke alma-levéltetű károsítására a levelek hosszirányban bepödrődnek. A fonáki részen viszonylag nagy testű, hamuszürke egyedek telepei láthatók. A megtámadott hajtások rövidebbek, a gyümölcs apró és deformált lesz. (migráló faj)

A tetvek tojás alakban telelnek, majd márciusban kikelnek az ősanyák. A leveleket szívogatják és pár nap alatt kifejlődnek, majd elevenszüléssel ősanyalárvákat hoznak létre, amelyek a levelek fonákán tovább szívogatnak.

A lemosó szerek a levéltetűtojásokat ritkítják. Zöldbimbóban az ősanyalárvák ellen káliszappan és Wetcit-tel végrehajtott védekezés javasolt. Tömeges megjelenésükre száraz, meleg egérfüles állapot végén kell számítani. Védekezés ellenük Neemazal T/S rovarölőszerrel hatásos.

Vértetű

vértetű az almafák egyik legveszélyesebb kártevője. Hajtásokat, ágakat és a gyökereket szívogatja, nyálukkal rákszerű burjánzásokat és torzulásokat okoznak a fán. Enyhe telet követően akár február elején elindulhatnak, tavasszal gyorsan szaporodnak. (6-10 nemzedék/év) A gyökéren és fás részen is telelnek.

Nehéz ellene a védekezés. A tél végi lemosó permetezés elpusztítja a fán áttelelt egyedek egy részét. Nagymértékű károsítás esetén mindenképpen szükség van káliszappan, nyári olaj, Wetcit használatára.

Pajzstetű

pajzstetvek (kaliforniai pajzstetű, közönséges teknőspajzstetű, közönséges kagylóspajzstetű) lárvái és kifejlett alakjai egyaránt károsítják a hajtásokat és a fás részeket.

Erős fertőzöttség esetén a fák csúcsi része elhal, majd az egész fa elpusztul. A kaliforniai pajzstetű és a közönséges kagylóspajzstetű a termést is károsíthatja.

(lázfolt) Nyugalmi állapotban, az olajos lemosó permetezés hatékony ellenük. A tenyészidőszakban a védekezéseket a repülő hímek és a mozgó lárvák ellen kell irányítani.

Sodrómoly

sodrómolyok áttelelő lárvái a rügyeket odvasítják, összesodorják a fiatal hajtásokat, rágják a leveleket és a virágokat. (almailonca, ligeti sodrómoly, kerti sodrómoly, dudva sodrómoly)

A védekezéseket helyi megfigyelésre kell alapozni. Lepkék rajzás megfigyelésére Deltastop feromoncsapdákat használunk. Kelő lárvák ellen a lepkehernyók ellen 4 féle toxinkristályt tartalmazó Dipel Df használata ajánlott.

Több mint 30 éve létezik a molykártevők ellen fajspecifikus légtértelítési technológia is, ami Isomate néven kapható. A technológia lényege, hogy a hím lepkék nem találják meg a nőstényeket, így párosodásuk elmarad.

Aknázómoly

Az aknázómolyok lepkéi március-áprilisban kezdenek megjelenni, ezért a sziromhullás időszakában már célszerű kihelyezni a fajspecifikus szexferomoncsapdákat. Rejtőzködő életmódjuk miatt a Neemazal T/S készítmény hatásos ellenük.

A keleti gyümölcsmoly, almamoly imágók április közepén – végén már megjelennek, amelyek ellen preventíven a rajzás előtt kirakva az Isomate légtértelítési technológiával védekezhetünk. A kelő lárvák ellen a Madex Pro (almamoly) és Madex Twin (almamoly és keleti gyümölcsmoly) készítmények kiváló hatékonyságot mutatnak.

Tarcza Tamás
vezető szaktanácsadó
Biocont Magyarország Kft.
www.biocont.hu

(Forrás: Agrotrend.hu)

 

A cikk szerzője:

Tarcza Tamás

Vezető szaktanácsadó

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása