Pyregard® | rovarölő szer

Természetes piretrin tartalmú, taglózó hatású, de rövid hatástartamú rovarölő szer

Hatóanyag: 40 g/l piretrin

A piretrin évezredek óta használt természetes eredetű rovarölőszer, melyet ma is a Krizantém-félék (elsősorban Chrysanthemumcinerariaefolium) virágzatából vonnak ki. Az 1920-as években határozták meg a fő hatóanyagokat, melyek háromféle vegyület izomerpárjai, ezen vegyületek azonban fényérzékenyek, a természetes napfény UV-spektruma lebontja őket. Ezt akkor hátránynak tekintették, ezért az elmúlt hat évtizedben több, mint 80 féleolyan ún. szintetikus piretroid jelent meg, aminek a hatástartóssága – esetenként jelentősen nagyobb.

Azonban ez hátrányos hatással van a nem-cél szervezetekre is: gyakorlatilag egy szintetikus piretroid hosszú időre kiirtja a hasznos rovarfaunát (is) egy állományból. Néha hosszabb időre, mint a cél károsítót.

A természetes piretrinnek nagyon gyors a környezeti metabolizmusa, gyorsan hatástalanná válik, – azonban addig gyorsan és hatásosan “dolgozik” – mint egy ökölcsapás. Emiatt a legkedveltebb természetes eredetű rovarölő szer az egész világon.

A természetes piretrinnek látványosan erős az ún. repellens – azaz taszító, távoltartó – hatása az ízeltlábúakra. A rövidhatás elmúltával a természetes fauna elemek, – ragadozók, parazitoidok – újonnan kelő alakjai folytathatják károsító-korlátozó szerepüket.

Hatásmód:

A természetes piretrin és szintetikus utánzatai az ízeltlábúak központi idegrendszerében az idegsejtek ingerületvezető nyúlványain az ún. töltés-függő Na-csatornákat depolarizálják (Nátriumcsatorna-modulátor- IRAC 3A), és ingerületvezetésre alkalmatlanná teszik az idegrostokat. Az ízeltlábúaknál először mozgás-koordinációs zavarok jelentkeznek, majd erős izomfeszülés tapasztalható, végül a pusztulás a keringési, légzési funkciók bénulása miatt következik be.

A természetes piretrin komponensei jellemzően melegvérűek szervezetébe nem tudnak kellőképpen felszívódni, nem jutnak be a központi idegrendszeri hatáshelyekre, a bomlásuk gyors, ezért melegvérűekre gyakorlatilag hatástalanok – ellentétben sok stabilizált szintetikus piretroiddal.

Alkalmazása:

Korlátozott felhasználása széles hatásspektrumát tekintve célzottan, és csak abban az esetben indokolt, ha az előre jelezhető kártételi szint más agrotechnikai-, vagy növényvédelmi módszerekkel már nem tartható gazdasági küszöbérték alatt.

A Pyregard jelenleg hazánkban eseti engedéllyel használható olyan kártevők ellen, amelyek súlyos gazdasági kártételt képesek okozni.

A Pyregard természetes piretrin hatóanyagának tárolási és felhasználási stabilitása biztosított a környezetbarát oldószer és növényolajadalék alapú formulációjával.

A permetlében enyhén savas-semleges közegben (pH 6,0-7,0) a legstabilabb.

Kultúra

Károsító

Dózis (l/ha)

Permetlé-mennyiség (l/ha)

Megjegyzés

Almában

Alma bimbólikasztó bogár (Anthonomus pomorum)

0,75

800-1000

Legfeljebb két alkalommal; virágzó almában használata tilos!

Kajszi, szilva

Molyok, levéltetvek, levélbolha (Psyllapruni)

0,75

800-1000

Legfeljebb két alkalommal

Cseresznye, meggy

Cseresznyelegyek (Rhagoletiscerasi, Rh. cingulata), foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii)

0,75

800-1000

Cseresznyelegyek ellen virágzás után sárgalapos előrejelzés alapján; muslica ellen a termés kialakulásakor

Paradicsom, paprika (hajtatott és szabadföldi)

Ázsiai márványospoloska (Halyomorphahalys), zöld vándorpoloska (Nezaraviridula)

0,75

500-800

Legfeljebb két alkalommal

Szőlő

Amerikai szőlőkabóca (Scaphoideustitanus)

0,75

800-1000

Növényvizsgálat alapján, legfeljebb 2 alkalommal

Dió

Dióburok-fúrólégy (Rhagoletiscompleta)

0,75

800-1000

Sárgalapos megfigyelés alapján a kifejlett alak tömeges rajzásakor, legfeljebb két alkalommal

Bogyósgyümölcsűekben

Foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii)

0,5

650-800

Két alkalommal

Olajretek (öko)

Földibolha (Phyllotretaspp.)

0,75

500-800

Legfeljebb két alkalommal

Hasznos információk

  • Lúgos kémhatású növényvédő szerekkel nem keverhető!
  • Más növényvédő szerekkel és termésnövelő anyagokkal történő együttes kijuttatása előtt célszerű keverhetőségi próbát végezni!

Letöltések

1
Engedelyokirat.pdf Engedélyokirat.pdf application/pdf
Download 572.1 KB 2023-04-27 2023.04.26. 2023-04-27 2023.04.26.

10

e3fb7571bd

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása