Ökológiai gazdálkodássAl kapcsolatos könyvek

Napjainkban a zöldség- és díszfatermesztők rendkívül nagy, sok esetben egzisztenciális nyomásnak vannak kitéve. Az egyik oldalon a határok megnyitása és a multinacionális csoportosulások kezében koncentrálódó piac szüntelenül kiélezi a konkurenciaharcot, ami a termesztőket arra kényszeríti, hogy olyan áron állítsanak elő jó minőségű zöldséget és díszfákat, amelyek összevethetőek azokkal a termelői árakkal, amelyek az adott zöldség, vagy díszfaféle termesztése szempontjából legkedvezőbb térségekben jelentkeznek…

A gyümölcsfák és a szőlő védelme az ökológiai és integrált növénytermesztésben

„A gyümölcsfák és a szőlő védelme az ökológiai növénytermesztésben” című terjedelmes könyv új, immár harmadik kiadása. Ebben a könyvben 600 oldalon keresztül a Közép-Európában előforduló gyümölcsfák és szőlő valamennyi jelentős betegségének, kártevőjének és fiziológiás zavarainak a jellemzése található. Az utóbbi években az éghajlatváltozás következtében elterjedt új kártevő fajokra kiemelt figyelmet fordítanak a szakemberek.  

A Biocont Laboratory cég által készült könyv célja bemutatni a növénytermesztés integrált és ökológiai rendszereinek korszerű módszereit, az ökológiai védelmet, az egészséges termesztés lehetőségeit, nehézségeit, megoldásait. A könyv szerzői írnak a jelentősebb betegségek és kártevők kártételeinek tüneteiről, az ökológiai növénytermesztésben alkalmazott védelem eredményeiről, és a módszereiről. Továbbá a könyv ismerteti a legtöbb betegséget, kártevőt, hasznos élő szervezetet és az ökológiai védelem eszközeit, 13 ország 81 szerzőjének több mint 1200 fényképével.

A könyvet számos új, szemléltető és tájékoztató fénykép, ábra és vázlat egészíti ki, amelyek a leíró szöveggel együtt lehetővé teszik a káros és a hasznos szervezetek gyors azonosítását és egyúttal tanácsokat is adnak, hogyan lehet ezeket a nemkívánatos szervezeteket kíméletes módszerekkel szabályozni vagy a hasznosakat megfelelő beavatkozásokkal támogatni.

A könyv olvasását ajánljuk minden ökológiai gazdálkodásra nyitott profi és hobbi kertésznek egyaránt.

A díszfák betegségei és kártevői

A szakkönyv 224 oldalon, mintegy 750 színes fényképfelvétel segítségével mutatja be a kertek, parkok díszfáinak valamennyi fontos betegségét és kártevőjét. Lényegretörően mutatja be a betegségek és kártevők díszfákra gyakorolt élettani hatását. A színes képek és a közérthető nyelvezet megkönnyíti a fás növények betegségeinek és kártevőinek pontos meghatározását. A könyv bemutatja a korszerű és környezetbarát védekezési módszereket. A hazai könyvpiacon egyedülálló munka a legkorszerűbb ismereteket nyújtja minden, a díszkertek és parkok iránt érdeklődő hobbikertész, vagy gyakorlati szakember számára.

A zöldségfélék betegségei és kártevői

A szakkönyv 33 szerző 850 fényképfelvétel segítségével mintegy 400 oldalon mutatja be a Közép-Európában termesztett zöldségfélék betegségeit, fiziológiás zavarait és kártevőit. Rövid technológiai javaslatokat ad minden zöldségféle termesztéséhez. Bemutatja a jellegzetes károsodási tüneteket, ismerteti a kártételi küszöbszinteket, a kórokozók és kártevők biológiáját. Növényvédelmi javaslatokat ad az integrált- és biológiai védekezés szemléletében. Mintegy 80 oldalon, gyönyörű fotóanyag segítségével bemutatja a hasznos élő szervezeteket és alkalmazási technikájukat. A könyv nagy segítség a zöldségtermesztőknek és érdekes, közérthető nyelvezetű munka minden, a téma iránt érdeklődő olvasó számára.

A forgalmazott zöldségnek egészségesnek, tökéletesen hibátlannak kell lennie, amely képes elviselni a rendkívül hosszú szállítástés raktározást, miközben nem tartalmazhat még nyomokban sem idegen eredetű anyagokat.

A másik oldalon éppen a zöldségfélék esetében drasztikusan leszűkült az engedélyezett növényvédelmi készítmények spektruma. Az élelmiszerekben előforduló idegen eredetű anyagok maradványainak jelenlegi szigorú ellenőrzési rendszere a termesztőket olyan összetett probléma komplexummal szembesíti,amely csak nagyon nehezen kezelhető.

Egy további, első látásra rejtett probléma az agrár ökoszisztémák súlyos zavara, amely azoknak a peszticid- és műtrágya maradványoknak a következtében lép fel, amelyek az elmúlt mintegy fél évszázad során kerültek nagy mennyiségben a talajba.

Ugyancsak rejtett problémának tűnik, hogy nagymértékben csökkent azoknak a hasznos élőszervezeteknek az állománya, amelyek a zöldségtermesztők korábbi nemzedékeit segítették abban, hogya kártevők csak minimális kárt okozzanak, támogatták a talaj termőképességét, megsemmisítették a talajban a kórokozó csírákat stb.

Ezek a problémák a zöldségtermesztést a földművelés igen bizonytalan ágazatává teszik. Nagy problémát jelentenek a gyakorlati és az agrártudományi ismeretek szintjében megnyilvánuló szembeötlő aránytalanságok is. Európában a zöldségfélék kutatásában és a szakmai tanácsadásban csúcsszintű eredményeket felmutató országok termesztői konkurálnak azoknak az országoknak a termesztőivel, ahol nem létezik egyetlen zöldségtermesztésre szakosodott kutatóhely és nem működika színvonalas szaktanácsadás sem.

Ennek a könyvnek az a célja, hogy legalább szerénymódon segítse a fentebb említett okok miatt is hátrányoshelyzetű közép-európai zöldség termesztőketa nehézségek leküzdésében. A szerzők Európa különböző országaiban tevékenykednek és arra vállalkoztak, hogy olyan kiadványt adjanak a felhasználókkezébe, amely korszerű módon, fölösleges szövegi ballasztok nélkül teszi lehetővé a betegségekés a kártevők pontos meghatározását, és így eligazítja az olvasókat a megelőzés és a közvetlen védelem legfontosabb lehetőségei között. A könyv közép-európai viszonylatban eddig egyedülálló terjedelemben foglalkozik a növényvédelem korszerű biológiai eszközeinek bionómiájával és alkalmazásuk technológiájával.

A szerzőről

Növényvédelmi szakmérnök és doktori disszertációját a Typhlodromus pyri ragadozóatka szőlőültetvényekben betöltött szerepéről írta.

“…Biológiai megoldásokat kínálunk vásárlóinknak a mezőgazdaság különböző szegmenseiben. Alaposan kiválasztjuk portfóliónk termékeit neves partnereinktől, és Közép-Kelet-Európa helyi környezeti körülményei között teszteljük és a helyi mezőgazdasági gyakorlat szerint igazoljuk…”

Ing. Milan Hluchý, PhD.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása