2024. évi 6. Kertbarát felhívás biológiai megoldásokkal

 

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2024. évi 6. felhívás biológiai megoldásokkal

► Ismét a kajszival kezdem. Tegnap fényképeztem ugyanazt a fát, melynek a virágokkal teli szemet gyönyörködtető fotóját a harmadik felhívásba is betettem. A virágfertőző monília tarolt a permetezetlen fán, egyetlen ép virágot sem hagyott. Gyakorlatilag a fiatal fa összes ágát vissza kellene vágni egészen a törzsig…
A visszametszést ott is gyorsan el kell végezni, ahol nem ilyen súlyos a helyzet. A nagyobb metszési felületeket sebkezelőkkel kenjék be és még érdemes permetezni is. Több szakember szerint a fiatal leveleken keresztül tovább fertőzhet a gomba. Az egyéb védekezési lehetőségeket lásd a 3. felhívásban.

► Ribiszkén (03.22-i fotó), almán, kajszin megjelentek a levéltetvek. Ahol a korábbi években nem okoztak nagy gondot, ott még nem kell védekezni ellenük, de a kórokozó gombák mellett már mindenképpen figyelni kell rájuk is. A gazdaváltós levéltetvek „maguktól is” elhagyják a kerti növényünket, míg más fajok egész évben a gazdanövényen károsítanak. Érdemes megismerni a fajok életmódját.
Ahol a sűrűn kiakasztott ragacsos sárgalappal és a katicákkal, fátyolkákkal sem lehet kordában tartani a levéltetveket, ott pl. a többek között almában, birsben, cseresznyében, meggyben, kajsziban, szilvában, bogyósgyümölcsűekben és dísznövényekben is felhasználható, azadirachtin hatóanyagú Neem Azal T/S rovarölőszer engedélyezett ökológiai gazdálkodásokban is. Gyérítésre alkalmasak a különböző növényi, ásványi és paraffinolajos, valamint a káliszappan és a mészkénlé tartalmú készítmények is. Számos ilyen terméket találhatunk. Érdemes azonban használatukkor az engedélyt, felhasználási útmutatót alaposan elolvasni és betartani az ajánlott bekeverési arányokat, túldozírozással számos esetben könnyen leperzselhetjük növényeinket, míg a túl alacsony mennyiség a kívánt hatást nem fogja teljesíteni A csalán kivonatot is javasolják a tetvek ellen.


1, kép: Virágfertőző monília kajszifán
2, kép: Levélpirosító ribiszke-levéltetű
3, kép: Levélpirosító alma-levéltetű korai kártétele
4, kép: Lisztharmat fertőzés a korai időszakban, a kis leveleken, hajtásokon

► A lisztharmattal pedig mindig számolnunk kell. A fertőzött rügyekből kipattant torz levelek felületéről, a fehér „lisztes” gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok). A fotó ma készült egy idős Jonathán almafán. A piros bimbós állapotig a kontakt kéntartalmú gombaölők megfelelően védenek. A perzselés elkerülése miatt fontos, hogy egységesen 1-5μ méretűek legyenek a kén szemcsék a gombaölőben. Sok készítmény megfelel ennek a követelménynek. A korábbi felhívásokban részletesen kifejtett tapadásfokozók használata kén mellett is erősen ajánlott a megfelelő védelem érdekében! Virágzás után továbbra is használhatjuk a kén tartalmú készítményeket, azonban fokozottan figyelnünk a hőmérséklet emelkedésével a perzselés kockázatára. Ugyan úgy igaz ez a kálium-hidrogén-karbonát hatóanyagú készítményekre is, ilyen engedélyezett gombaölőszer pl. a Vitisan SP. A termék előnye azonban, hogy sokrétű hatásmechanizmusával erőteljesen, több szintű védelmet nyújtva segít nekünk és növényeinknek a lisztharmat és emellett a varasodás elleni védekezésben is és kifejezetten rövid, 0-1 napos é.v.i.-vel rendelkezik így egészen szüretig biztonsággal használható.

Az egyszerű anyagok közül a fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában. Lásd a NÉBIH vagy a Magyar Biokultúra Szövetség honlapját illetve a 2024. évi Növényvédő szerek jegyzékének a 769. oldalát (2. felhívás).
A lecitin is egyszerű anyag, már lombtrágyaként, több formában is kapható, többek között a lisztharmatra is ajánlják pl. ezzel a technológiával. Lassan a gyakorlatban is bizonyítanak, érdemes komolyan venni az egyszerű anyagokat. A várakozási időkre ezeknél a is figyelni kell (a kémiai hatóanyagok mellett), a lecitin esetében: 5 illetve 30 nap az é.v.i.! Ki hitte volna, hogy a csalán kivonatnál: 7 nap az é.v.i.

Jó egészséget, jó kertészkedést: Ruszák Csenge, BIOCONT Magyarország Kft. és Zsigó György NMNK

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása