Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2024. évi 10. felhívás

► Felszereltük az előrejelző eszközeinket az országos hálózatunkba. Ezentúl minden szerdán megtekinthetik a környékükhöz legközelebbi csapdák fogási adatait pl. a www.zsigogyorgy.hu oldalon, a Növényvédelem fülre kattintva. Szponzorainknak köszönhetőn az idén a táblázatban szereplő kártevők mellett, a kéregmoly, az amerikai szőlőkabóca és egy üvegházban a citrusmoly csapdázásához is megkaptuk a szín és feromoncsapdákat. Az április 2-án felszerelt csapdáink közül néhányban már több száz molyt is számolhattunk pl. a szilvamoly vagy a vadgesztenyelevél-aknázómoly hímlepkéiből. Tehát a levéltetvek után (6. felhívás) a molyok is megérkeztek. (A * jelű molyok nemzedékei egymásba folynak, rajzásuk gyakorlatilag folyamatosnak tekinthető.)

Csapdázott faj: Károsított növényfajok: Nemzedék-szám:
Almamoly Alma, körte, birs, dió, (kajszi, szilva, mandula, naspolya) 2 *
Szilvamoly Szilva, ringló, (kökény, meggy, cseresznye, kajszi, őszi, dió, alma) 3 *
Keleti gyümölcsmoly Őszi, szilva, kajszi, (mandula, cseresznye, körte, birs, alma, naspolya, szőlő, rózsa) 3 *
Barackmoly Őszi, kajszi, (szilva, mandula, cseresznye, meggy) 3
Tarka szőlőmoly Szőlő, (ribizli, szamóca, cseresznye) 3
Cseresznyelégy (2 faj) Cseresznye, meggy, (lonc, sajmeggy), a 2 faj elhúzódóan rajzik májustól szeptemberig 1
Kéregmoly Őszibarack, mandula, cseresznye, kajszi, meggy (idős fákon) 2
Nyugati dióburok-fúrólégy Dió (fekete dió) 1
Gyapottok bagolylepke Paprika, paradicsom, muskátli, rózsa, kukorica vándorlepke

► Örömmel látom, hogy néhány hetes szünet után újra lehet előrejelző csapdákat, feromonokat rendelni a „Növényvédelmi Kutatóintézet”-nél. A honlapjukon , a www.csalomoncsapdak.hu -n több mint ötven mezőgazdasági és betárolt terményt károsító rovar előrejelző eszközét számoltam össze. Itt a leggazdagabb a választék és ez a magyar kutatók munkáját dicséri. (Az idei évtől már csak a webshopjukban lehet rendelni.)
A Reagron rovarcsapda és a Biocont Magyarország Kft. kínálatában is megtalálhatják a legfontosabb gyümölcskártevők csapdáit. Ezek is kiválóan működnek. A permetezés időpontját a legpontosabban a saját kertjükben felszerelt csapdák fogási adatai alapján tudják meghatározni. Érdemes beszerezni a legnagyobb gondot okozó molyok, legyek csapdáit.

1, kép: Sátoros feromoncsapda
2, kép: Varsás csapda

► A keleti-gyümölcsmolyt és a szilvamolyt már most is olyan mennyiségben fogtuk az egész országban, hogy máris permetezést javasolnék azoknál a gyümölcsfáknál, ahol a korábbi években a gazda megítélése szerint jelentős kárt okoztak.
A kémiai szereket alkalmazó növényvédelemben ezekben az intenzív időszakokban, amikor sok kártevő jelen van kertjeinkben, a széles hatásspektrumú, felszívódó vagy a látványos, azonnali hatású, erős hatóanyagokhoz nyúlnánk. Azonban ezek a biológiai növényvédelemben nem engedélyezettek és nem is szeretjük alkalmazni őket, hiszen a célkártevők mellett a hasznos élő szervezeteket is elpusztítják.

Ennek ellenére a biológiai hatóanyagú, ökológiai gazdálkodásban engedélyezett termékek között is vannak szélesebb hatásspektrumú, számos kultúrában engedélyezett, házikertekben, intenzív időszakban is megbízhatóan és jól alkalmazható készítmények! Milyen rovarölőkkel dolgozhatunk az idén, ha bio kertet szeretnénk?

– A NeemAzal T/S, azadirachtin hatóanyagú rovarölőszer, nem kering el az egész növényben, de mélyhatású, tehát a lepermetezett levélbe felszívódik, így rejtett életmódú kártevők ellen is alkalmazható. A rágó és aknázó kártevők mellett a szívószájszervűek ellen is engedélyezett.
– A Dipel DF a Bacillus thuringiensis baktériumból készült hatóanyagot tartalmaz és gyomorméreg, a készítményből ennie kell a hernyóknak. A fiatal lepkehernyók ellen hatásos, mint például a gyömölcsmolyok és a bagolylepke hernyók.
– A Laser Duplo (ez volt a Spintor) spinozadot tartalmaz, gyomor és kontakt hatású, néhány gyümölcsmoly és tripsz, a foltosszárnyú muslica, a gyapottok-bagolylepke, a burgonybogár és a „diólégy” ellen is használható.
– A Prev Gold Garden pedig narancsolaj hatóanyagú rovar-, atka- és gombaölő, mely kis testű, vékony kitinpáncélú rovarok ellen, mint például a levéltetvek, lisztaskék, atkák stb., alkalmazható.

Egyre több élő szervezetet tartalmazó rovarölővel is találkozhatunk a gazdaboltokban. A felhasználhatóságuk talán nehézkesebb, de cserébe sok előnyös tulajdonsággal rendelkeznek.

Az egyszerű anyagokról se feledkezzenek meg! A csalán kivonat, a diammónium foszfát, a gyümölcscukor, a hagymaolaj, a konyhasó, a répacukor, a talkum, az L-cisztein és a sör is engedélyezettek a kártevők gyérítésére, csapdázására.

Jó egészséget, jó kertészkedést: Zsigó György, NMNK

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása