Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

Fagyos éjszakákat jósolnak a jövő hét végére!

A hideghatás által okozott stressz ellen számos hatóanyag felsorolásra került Zsigó György felhívásában. Ezen hatóanyagok számos ökológiai engedéllyel rendelkező termékekben is megtalálhatóak. Készítményneveket ebben az esetben nem is írnék én sem, azonban csatlakoznék a tapadásfokozók, hatásfokozók használatának fontosságához! Ebben az időszakban a kis felvevőfelület miatt kifejezetten fontos a permetszer borítása, hogy a permetlevet a repedésekbe, a rücskösebb felületekre is megbízhatóan eljuttathassuk, az érzékeny, a hatóanyagok felvételére képes, sokszor molyhos vagy viaszos növényi részeket a lehető legjobban lefedjük. Erre a célra kifejezetten alkalmasak a növényi olajokat (napraforgó olaj, repceolaj, stb.) tartalmazó készítmények, valamint az alkohol-etoxilát hatóanyagú Wetcit tapadásfokozó készítmény.

„Miért hullik a szilvám?”

A gyümölcsdarazsakkal bio kertekben is komolyan számolnunk kell, a szelektív, környezetbarát termékek használata elősegítheti megjelenésüket gyümölcsfáinkon. Sajnos ökológiai gazdálkodásban felhasználható készítmények csak profi termelők számára (végzettséggel és megfelelő okiratokkal rendelkező személyek) engedélyezettek, házikerti szabadforgalmú termék nem áll a rendelkezésünkre. Az ellenük való védekezésre egyéb praktikákat kell bevetnünk. Egyik lehetőség a már említett fehér színű ragacslapok nagy sűrűségben való kihelyezése, mely így gyéríti a károsító kifejlett egyedeinek számát. Másik módszer a hajnali, kora reggeli kopogtatásos módszer. A gyümölcsdarazsak kifejlett egyedei a virágok és bimbók között időznek, tartózkodnak előszeretettel. A korai órákban az alacsony hőmérséklet miatt még dermedt állapotban vannak, így egy ponyvát a fák alá fektetve, az ágakat megkopogtatva leverhetjük és összegyűjthetjük őket.

► Gyomnövények ellen ökológiai termékek nincsenek forgalomban, csak a mechanikai gyomirtás eszközei állnak rendelkezésünkre. Azonban szólnék/írnék pár szót ezen kétszikűek védelmében. A különböző növényfajok jelenléte a gyepünkben pozitívan hat a talajéletre és a hasznos élő szervezetekre kertünkben, melyekkel érdemes együttműködjünk. Az eltérő növényfajok változatos gyökérzetekkel jobb szerkezetű talajokat képesek létrehozni, mely kedvezőbben hat a vízháztartásra, a levegőzöttségre, ezáltal a talajéletre és így a tápanyagok hasznosulására is. Emellett különböző időpontokban biztosítják a hasznos élő szervezetek számára a pollent, mely károsítók hiányában, a túlélés kulcsaként alternatív táplálékot jelent a folyamatos fennmaradásukhoz. Éppen ezért érdemes, még ha gyomirtunk is, bizonyos kertszegletekben legalább sávokat hagynunk ilyen növényekből, de léteznek erre a célra kialakított vetőmagkeverékek is, melyek válogatott, kiváló pollen- és nektáradó virágzó fajokat tartalmaznak és helyüket jól megválasztva ékes díszei is lehetnek kertünknek.

Szerzők: Zsigó György NMNK és Ruszák Csenge, BIOCONT Magyarország Kft.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása