Néhány zöldségmag már a talajba került, nemsokára a palántákat is kiültetjük. Nem tizedelte a talajlakó kártevőket a tél és bár a jelenlegi talajhőmérsékletnél (4-10 0C) még a mélyben telelnek, de 12 0C körül már a felszínhez vándorolnak táplálékot keresnek, számíthatunk a kártételükre. (Érdemes követni a fenti oldalon a talajok felmelegedését.) Ahol tavaly rágásnyomokkal szüretelték pl. a hónapos retket (2022.05.19-i fotó) vagy megtalálták a pajorokat a kidőlő szamócatövek alatt, ott valószínűleg az idén is gond lesz a drótférgekkel vagy a pajorokkal.

-Aki ágyást tud váltani az a megszokott módon folytathatja a kertészkedést. A fertőzött parcellában pedig folyamatos gyomlálással ki lehet éheztetni a kártevőket. Ide akár mustárt is vethetnek, mert az jelentősen gyéríti a káros talajlakókat és a nyári szárazságban talajtakaróként is „működik”.

-Aki a régi ágyásban kezdi a tavaszi munkákat, az próbálkozhat a riasztó hatású fokhagyma, a pohánka és a muskátli köztesvetéssel, vagy a salátával és a kerti szarkalábbal melyek kicsalogatják a lárvákat. Hasonlóan gyűjtenek a félbevágott krumpligumók is. A vágási felülettel lefelé kell a talajba tenni, a védendő növény vagy facsemete mellé. Időnként szedjék fel, az odagyülekező pajorokkal, drótférgekkel együtt.

Örvendetesen megnőtt a rovarkártevők és a fonálférgek elleni biológiai talajfertőtlenítő készítmények száma is. A káros rovarokat megtámadó, hasznos fonálféreg fajokat tartalmazó, vincellérbogár ellen engedélyezett Nematop és a lótücsökre, vetési bagolylepkére, lószúnyogra is engedélyezett Nemastar minimum 12 oC-os talajhőmérséklet mellett megbízhatóan alkalmazható. Előnyük, hogy ezek a hasznos élő szerezetek aktívan keresik a károsítókat a talajban közlekedve, így a talajhőmérséklet és talajnedvesség függvényében mozgó károsítók után vándorolnak. Egyszerűen, talajra permetezéssel vagy locsolókannás öntözéses formában is kijuttathatjuk őket. Fontos, hogy a kijuttató eszközön található lukak legalább 1 mm-esek legyenek. Az Artis Proban és a Meta Proban olyan gombafaj található, mely megakadályozza a talajlakó kártevők szaporodását.

A talajnak aprómorzsásnak és nyirkosnak kell lennie. (A vízzel telített talajokban sem működnek!) Bedolgozás esetén a granulátumokat egyenletesen az előkészített felületre kell kiszórni, majd ásóval, kézi vagy rotációs kapával kell beforgatni. Fóliatakarással vagy felszíni öntözéssel, visszafoghatjuk az illékony gázokat. Ha száraz homokkal keverjük össze a granulátumokat, akkor könnyebben és ezért egyenletesebben lehet kiszórni a szert.

► A talajlakó gombák által okozott kár meghaladhatja a rovarok, fonálférgek kártételét. Gondoljanak a „penészes” gyökerű zöldségekre, avagy a nyálkásodó gyökérnyakkal kidőlő palántákra. A Trianum G és Trianum P, a Polyversum (mely Green Doctor néven is kapható) hajtatásban és szabadföldön is használható. Olyan hasznos gombafajokat tartalmaznak, melyek parazitálással vagy a tápanyagért és az élettérért folytatott versengés útján gátolják a károsító, növényeinket fertőző gombák növekedését, szaporodását. E mellett serkentik a növényeink növekedését és segítik, erősítik a védekező képességüket a kórokozókkal szemben. Az Öko Ni-ben és a Lalstop Constanns WG-ben található parazita gomba lebontja a fehérpenész talajban élő gombaképleteit. Az Idemio a talajból fertőző gombák ellen véd.

► A korhadékevő rózsabogár pajorja a komposztban él, ott még hasznot is hajt, túr és kever. Most tehát nem kell ellene védekezni. Kirepülése után a fémesen csillanó gyönyörű bogár a gyümölcsfák bibéit is kirághatja később pedig a gyümölcsökbe pl. az őszibarackba rágja be magát. Ekkor már a kártételével is számolni lehet. Tavasszal a sárga pitypangvirág csábítja, ezen gyűjthető is. Várjanak a kaszálással!

Szerzők: Zsigó György NMNK és Ruszák Csenge, BIOCONT Magyarország Kft.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása