NeemAzal vagy neem olaj? Lényeges a különbség!

Habár a két termék kiindulópontja azonos (a trópusi neem-fa magja), lényeges tisztázni a különbséget a két készítmény között.

  • A NeemAzal T/S egy Magyarországon is engedélyezett azadirachtin hatóanyagú rovarölő szer, szívó-és rágó szájszervű kártevők ellen.
  • A neem olaj pedig az azadirachtin hatóanyag kivonása során keletkező (mellék)termék, amely nem (vagy jelentéktelen mennyiségben) rendelkezik azadirachtin hatóanyaggal.

Mik még a különbségek?

  1. Regisztráció, engedélyeztetés

Míg a NeemAzal T/S itthon, és a világ számos pontján (Európában és azon kívül is) több éve rendelkezik engedéllyel, a neem olaj alapú készítmények nincsenek engedélyezve növényvédelmi felhasználásra, így azok e célból való felhasználása illegális.

A NeemAzal T/S hatásossági vizsgálatait hivatalos kísérletek bizonyítják, az engedélyezési folyamat során számos vizsgálaton ment keresztül, melyek az előírt felhasználási, alkalmazási technológiával garantálják a felhasználók és a környezet biztonságát.

  1. Különbségek az összetételben

Gyártói garancia révén a NeemAzal T/S minden egyes kiszerelési egysége azonos összetételű, azonos hatóanyag tartalommal. A neem olaj alapú készítmények, még ha esetleg nyomokban rendelkeznek is azadirachtin hatóanyagtartalommal, annak aránya igen változó és várhatóan mennyisége elenyésző, így a növényvédelmi hatásban jelentős eltérések lehetnek.

A neem olaj különböző fitotoxikus tulajdonságokkal rendelkezhet, amelyek károsíthatják a növényeket és pl. bőrirritációt okozhatnak a felhasználóknak.

A NeemAzal T/S hivatalos szermaradék-vizsgálati eredményekkel rendelkezik, melyek garantálják (a várakozási idők -é.v.i; m.v.i- betartása mellett) a betakarított termés biztonságos fogyaszthatóságát. A neem-olaj esetében a terméseken visszamaradó szermaradék értékek (és vele együtt az emberi fogyasztásra gyakorolt hatások) bizonytalanok. Neem olaj alapú készítmények különböző gombatoxinokat, illetve (a neem fa növényvédelmi kezelései után visszamaradó) hatóanyag-maradékot is tartalmazhatnak.

  1. Olcsó vagy drága-na de mihez képest?

Az árakat összehasonlítva elsőnek olcsóbbnak gondolhatjuk a neem olaj alapú készítményeket, azonban, később mégis ráfizethetünk, ha a növényvédelmi kezelésünk hatástalan voltés ez még a jobbik eset, ha nem történt humán/környezeti sérülésvagy növény károsodás.

Legyünk körültekintőek, hogy honnan (és kinek javaslatára) vásárolunk és növényvédelmi célú beavatkozásokat kizárólag a Magyarországon engedéllyel rendelkező készítményekkel végezzünk!

Neem Azal Neem olaj levéltetű poloska zöldség gyümölcs

A cikk szerzője:

Jávorszky Laura

Fejlesztőmérnök

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása