Három innovatív módszer a gyapottok-bagolylepke ellen

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) jól ismert és jelentős kártevő a kukoricában. A kártétele minden évben jelentkezik és alapvetően a generatív részek károsításában jelenik meg. A fejlődő lárvák a címer virágzat felől berágnak a csőbe, ahol azután rejtve maradnak.  A szemek károsítása a mennyiségi veszteségen felül magával hordozza a mikotoxin termelő gombák (pl. fuzárium, penicillium fajok) megtelepedésének esélyét. A mikotoxinoknak rákkeltő, vese- és májkárosító, termékenységi problémákat okozó hatása lehet, mely mind a haszonállatokat, mind a humán fogyasztókat veszélyezteti.  

A gyapottok-bagolylepke elleni védekezés legfontosabb alapköve a pontos előrejelzés és az ahhoz igazított növényvédelmi beavatkozás.

1. ábra A gyapottok-bagolylepke károsítása

Hogyan figyelhetjük meg a gyapottok bagolylepke rajzását?

A gyapottok bagolylepke előrejelzése fény- és feromoncsapdával is hatékonyan kivitelezhető. A hazánkba vándorlepkeként érkező populációk (május-június) rosszul repülnek fényre, ezért ebben az időszakban a feromoncsapda használata ajánlott, varsás csapdatesttel kiegészítve.

Mikor kell számítanunk a kártevő megjelenésére?

Mivel a hernyó táplálkozása során a generatív részeket preferálja és a nőstény lepke a tojásokat is ezek közelébe helyezi, a közvetlen károsításra csak a reproduktív fenológiai szakasz kezdetétől (virágzás kezdetétől) kell számítanunk.

A lepkék első egyedeire májustól érdemes készülnünk, rajzásuk június végéig tart. Második nemzedékének rajzása pedig egyesek szerint júliustól októberig húzódik, más források szerint a nyári és őszi hullám két külön nemzedékként is aposztrofálható. A tömeges rajzás július-augusztusra tehető.

Dipel DF –  szelektív mikrobiológiai rovarölőszer

A Dipel DF hatóanyaga a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki (Btk) ABTS-351-es törzsének toxinkristályai és spórái. A hatóanyagot a lepkehernyók táplálkozás útján veszik fel a növényi felszínről. A toxinkristályok a hernyó lúgos kémhatású tápcsatornájában aktiválódnak és perforációt okoznak. Ennek következtében a kártevő táplálkozása rövid időn belül (fél-2 óra) leáll, majd a lárva elpusztul. 4 féle toxinkristályt biztosítja a készítmény kiemelkedő hatásosságát, valamint a szerrezisztencia kockázatának minimalizálását. Az egyedi DF formuláció pedig könnyű kezelhetőséggel, kiváló vízoldékonysággal járul hozzá a kezelés sikeréhez.

  • A Dipel DF egy méhbarát készítmény, mely hatást kizárólag a lepkefélék hernyóira gyakorol, a hasznos élő szervezeteket kíméli, ezáltal virágzó kultúrában időkorlátozás nélkül alkalmazható.
  • Élelmezésegészségügyi várakozási idő csemegekukoricában: 2 nap
  • Szermaradékmentes technológiai elem

TRICHOPLUS – lepketojás parazitoid fürkészdarazsak

Szabadföldön is alkalmazható, parazitoid fürkészdarazsakat tartalmazó termék a Trichoplus. A polisztirol kapszulákban található egyedek átlagosan 80%-a a Trichogramma pintoi, 20%-a a Trichogramma evanescens fajhoz tartozik

Míg előbbi a kukoricamoly tojásait parazitálja, utóbbi a Helicoverpa armigera tojásaira specializálódott. Ezek a Trichogramma fajok a lepkefélék tojásait parazitálják oly módon, hogy az apró darazsak a friss lepkepeték falát fullánkjukkal átszúrják, a hernyókezdeményt megölik, majd tojócsövükkel a rendelkezésre álló tápanyagnak megfelelő számú fürkészdarázs tojást helyeznek a lepkepetébe. Az utódok 3-4 nap múlva kikelnek és a hernyótojás kínálta tápanyagot felélik. Emiatt a parazitált lepketojások elfeketednek. A kártevő petéjén belül bábozódnak, majd kikelésüket követően azonnal párosodnak, és a nőstény egyedek újabb friss lepketojásokat keresnek fel.

Nagy előnye a technológiának, hogy segítségével a kártevő rovar még a károsító alak kifejlődése előtt elpusztul.

Mikor használjuk?

Mivel a nőstény fürkészek a friss lepketojásokat keresik fel, a tömeges tojásrakás időszakának kezdetére érdemes a kihelyezést időzíteni. Ebben a Biocont szakértői gárdája is segítséget nyújt!

2. ábra Trichoplus kapszula kihelyezve a kukoricán

TrichoLet Trichogramma fajok légi kijuttatással

A Csehországban több, mint 20 000 ha-n alkalmazott technológia Magyarországra is elérkezett, jelenleg kísérleti fázisban van. A TrichoLet szolgálatás esetében egy speciális kijuttató szerkezet segítségével, mezőgazdasági repülővel kerülnek kijuttatásra a tojásparazitoid fürkészdarazsak. Így tehermentesíthető a termelő a permetezések kivitelezésével kapcsolatban és elkerülhető a taposási kár. Emellett a kezelés időzítését is a Biocont szakértői gárdája, országos csapdázási adatokra támaszkodva határozza meg.

3. ábra: Repülővel kerülnek kijuttatásra a tojásparazitoid fürkészdarazsak

Felkeltettük érdeklődését? Keresse bizalommal a Biocont szaktanácsadóit!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása