Új megbízható módszer a szőlőtermelők kezében: Vitisan SP®

A klímaváltozás okozta kiszámíthatatlanidőjárás és a szélsőséges hőmérséklet ingadozás nem csak az emberek stressztűrő képességét teszi próbára, hanem a növényekét is. A meggyengült növényi kondíció és a gombabetegségek számára kialakuló kedvező körülmények hatására,a fertőzések kialakulásának kockázata egyre fokozódik. Ezért fontos, hogy figyelemmel kísérjük a növények fejlődését és még időben megelőzzük első tünetek kialakulását. Nem mindegy, hogy milyen készítményt választunk a védekezésre, és hogy mivel támogatjuk az ületvényünket.

A Vitisan SP® egy új kontakt gombaölőszer, amely a gombabetegségek elleni küzdelemben többféle módon is segítségünkre van, ugyanis megelőző és gyógyító hatással egyaránt rendelkezik. A preventív hatás oka, hogy a kezelt növény-felszíneken lúgos kémhatást alakít ki, mellyel akadályozza a betegségek megtelepedését. Kuratív és eradikatív tulajdonság is jellemzi, ugyanis dehidratálja a kezelt növényfelszínen található gombamicéliumokat és spórákat, ezzel a kialakulóban lévő, vagy már kialakult fertőzéseket képes megállítani. Nedves körülmények esetén a gombarészeket, valamint a megfertőződött növényrészeket, bogyókat beszárítja. Tekintve, hogy hatásmódja jelentősen eltér a hagyományos lisztharmat, illetve szürkepenész elleni készítményektől, a rezisztenciakezelési intézkedésekben is kiváló segítséget nyújt.A többféle hatásmódnak köszönhetően a rezisztencia kialakulásának kockázata alacsony.

A kálium alapvető és kulcsfontosságú szerepet tölt be a betegség ellenállóságon túlmenően a növények tápanyagellátásában is. A könnyen felvehető kálium biztosításával, azaz a Vitisan SP®többszöri használatával a növény ellenálló képessége és stressztűrése, különösen a szárazságtűrése fokozódik. A növény kórokozókkal, elsősorban a lisztharmattal és szürkepenésszel szembeni ellenálló képessége jelentősen felerősödik, a termés mennyisége nő és minősége javul. A növényvédelemben is pozitív hatással bír a kálium, mert a sejtfalak megvastagodása erősebb fizikai gátat jelent a kórokozókkal szemben, különösen a lisztharmat esetén.Többszöri alkalmazás hatására a bogyó héja megvastagodik, melynek köszönhetően a kórokozók nehezebben tudnak átjutni rajta. További előnye, hogy kijuttatása esetén a szőlőben magasabb a szénhidrát felhalmozás, kékszőlők esetében magasabb tanninképződéssel is számolhatunk.

Felhasználása amennyire csak lehet – preventíven, a vegetáció kezdetétől, vagy legkésőbb a fertőzésre hajlamosító körülmények bekövetkezésekor javasolt, azonban eradikatív hatásának köszönhetően a kialakuló fertőzéseket is blokkolja. Szükség esetén 7-10 naponta javasolt a kijuttatása, szőlőben 500-800 (nagy lombtömeg esetén 1.000-, akár 1.200) l/ha.Fokozott fertőzésre hajlamosító körülmények fennállása esetén rövidebb védekezési fordulók, – és dózisintervallum esetén – magasabb dózis alkalmazása szükséges.

A Vitisan SP®újdonsága, hogy szőlő és alma kultúrákban a kijuttatandó dózist lombfalfelület alapján lehet meghatározni. Ennek köszönhetően, a lombozathoz optimalizálhatjuk a dózist és pontosan annyit juttatunk ki, ammenyire az ültetvénynek szüksége van. Hosszú távon így kíméljük a környezetet, illetve növényvédőszert és pénzt spórolunk meg. A dózis kiszámításához két adatra van szükségünk sortávolságra és lombfalmagasságra. Ennek a két számnak a segítségével könnyedén kiszámolható a hektáronkénti tényleges dózis a weboldalunkon található kalkulátorral.Fontos,hogy figyeljen és ne lépje túl az engedélyokiratban feltüntetett maximális tényleges dózist, amely12 kg/ha a szőlő esetén!

Lombfalfelület és dózis kalkulátor – biocontmagyarorszag.hu/kalkulator

A készítményelérhető 100g-os, 1kg-os, illetve 25kg-os kiszerelésben is. Betakarítás előtti időszakban is kockázat nélkül használható, mert 0 vagy 1 napos várakozási idővel rendelkezik és szermaradékmentes védekezést tesz lehetővé.

A Vitisan SP®ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett.
További részletekért érdeklődjön területileg illetékes kollégáknál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása