A tavaszi fagyok típusai

 

Keletkezésük szerint két fő formáját különböztetjük meg:

A KISUGÁRZÁSI fagyok kialakulhatnak olyan kedvezőtlen körülmények találkozásakor, mint a felhőtlen égbolt és alacsony páratartalom. Ebben az esetben a földfelszín sokkal több hőt sugároz ki magából, mint amennyit a sugárzó nap átadott, így az alsó légrétegek 0 °C alá hűlnek. A gazdák ellensége ilyenkor a szél megállása, mert így a talajközeli légrétegek gyorsan kihűlnek. Szerencsére a magasabb légrétegekben 0 °C feletti légréteg található. Így a hőtermelésre vagy a kisugárzás mérséklésére, mind a légkeverésre alapozó módszerek felvehetik a versenyt.

A SZÁLLÍTOTT fagyok ritkán fordulnak elő, de közös jellemzőjük, hogy a területre hideg északi-sarki vagy szibériai eredetű légtömeg áramlik be és kiszorítja az ott található melegebb levegőt. Jellemzője az élénkebb légmozgás, és az, hogy a levegő felfelé haladva folyamatosan hűl. A hőtermelésre vagy hőkisugárzás mérséklésére alapozó fagyvédelmi módszerek hatástalanok ellene.

A fagyvédelmi lehetőségek:

A passzív módszerek már jóval a fagy keletkezése előtt alkalmazzuk, a hőmérséklet alakulásába a fagyos éjszakán már közvetlenül nem avatkozunk be.

  • termőhelyválasztás
  • fagytűrőbb alanyok, fajták választása
  • kémiai védekezés, növénykondicionálás

Már kialakult fagy ellen az aktív módszerekkel védekezhetünk.

Aktív fagyvédelmi módszerek csak közvetlenül a fagy beállta előtt, vagy a fagy beállta után, a kritikus hőmérséklet elérésekor kezdődik, és a hőmérséklet alakulásába közvetlenül beavatkozunk.

Fizikai mechanizmusok révén próbálják a fagy kialakulását gátolni, mérsékelni:

  • a hideg levegő felhalmozódásának akadályozása szélgépekkel légkeverés mobil vagy fix telepítésű
  • a hőkisugárzás mérséklése füstöléssel vagy ködösítéssel
  • hőtermelés a víz fagyáshőjének felszabadításával. Ez lehet alsó vagy felső öntözés.
  • hőtermelés tüzelőanyagok égetésével Ködsárkány, Frostguard, gyertyák, Farago fagyvédő

A cikk szerzője:

Tarcza Tamás

Vezető szaktanácsadó

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása