Encarsia formosa

Parazitoid fürkészdarázs molytetvek ellen

Az Encarsia formosa egy parazitoid fükészdarázs faj, mely az üvegházi molytetű (Trialeurodes vaporariorum) és a dohánymolytetű (Bemesia tabaci) elleni biológiai védekezésre használható. A nőstény imágó mérete apró, hossza 0.6mm, feje és tora fekete, potroha pedig sárga színű. A lárva stádiumok a gazdaszervezetben fejlődnek ki.

Alkalmazás: Az ajánlott dózis a fertőzés mértékétől függően 1,5-10 egyed/ m2. A kártyákat egyenletesen elosztva helyezze fel a növényekre a szaktanácsadónk ajánlása szerint. 

Kiszerelés és csomagolás: Az Encarsia formosa több módon is szállítható. Parazitált molyetű bábokat tartalmazó szalagok (3000 vagy 10.000) formájában, vagy parazitált darazsakat (25.000) tartalmazó palackban.

Tárolás: A kihelyezésig a szalagokat és az palackokat tartsuk vízszintes helyzetben, sötétben, 8°C és 10°C közötti hőmérsékleten! A termék maximális eltarthatóság a kihelyezésig 2 nap!

Forgalmi kategória: III. kategória

Kártevő

Kultúra

Alkalmazás száma (alkalom/ tenyészidőszak)

Felhasználás módja

Dózis (egyed/m2)

dohány liszteske, üvegházi molytetű

paprika, paradicsom, uborka, tojásgyümölcs, cukkini,sárgadinnye (szabadföldi és hajtatott)
fűszernövények, vágott és cserepes dísznövények

5-10 nap

kartonlap növényre akasztása

megelőzésre 1,5-3 fürkészdarázs/m3, nagy fertőzés esetén 3-10 fürkészdarázs/m2

Életciklus és hatékonyság:

Az Encarsia formosa fürkészdarázs nőstényei a molytetvek lárváit parazitálják. Miután a nőstény elhelyezi a tojását a lárvában, az élősködő a gazdaszervezet testében fejlődik ki. Az Encarsia formosa egyedfejlődésének felénél a parazitált molytetű színe jellegzetesen változik. Normál éghajlati viszonyok között ez a folyamat körülbelül 10 napot vesz igénybe. További 10 nap elteltével az Encarsia formosa elhagyja a gazdatestet. A kifejlett nőstények életük során több mint 200 tojást is rakhatnak.

Hasznos információk

  • Az Encarsia formosa ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban is felhasználható!

Letöltések

1

0

b19018ba60

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása