Ilyen volt a 30. Barackvirágnap Szatymazon

 

2024. február 22-én az immáron 30. alkalommal megrendezésre kerülő Barackvirágnap szakmai konferencián vettünk részt. A rendezvény helyszínét adó Szatymaz, illetve környéke az ország egyik legjelentősebb őszibarack termőtája. Jelképe a hagyományosan ezen a termőtájon használt tányér koronaforma. A délelőtt folyamán szakmai előadások zajlottak. Dr. Szabó Zoltán (egyetemi tanár) felelevenítette a szatymazi termőtáj múltját.

Majd Dr. Ignasi Iglesias (Agromillora Group ügyvezetője) a versenyképes őszibarack termesztést, illetve annak jövőbeli kihívásait ismertette spanyol szemszögből. Beszámolt a klímaváltozás gyümölcstermesztésre gyakorolt káros hatásairól.

Ilyen jelenség például az egyre enyhébb tél, amely során a gyümölcsfák hidegigénye már nem teljesül. Kifejezetten érdekes volt az kép, amin egy chilei ültetvényt láthatunk, ahol nyugalmi időszakban sátorral takarják a fákat, ezzel védve a túlzott felmelegedéstől.

Ismertette, hogy a spanyol őszibarack fogyasztás 17 kg/fő/évről 3-4 kg/fő/évre csökkent, ennek magyarázatára több okot hozott fel.

• Az egyszínű (csak alapszínnel rendelkező, általában éretten teljesen piros) fajták elterjedése, melyek érettségének meghatározásában nem nyújt segítséget a fedőszín kialakulása. Így sokszor nem megfelelő érettségű gyümölcs kerül a fogyasztóhoz, emiatt elveszti bizalmát a termékkel kapcsolatban és nemigazán vásárol belőle.

• A küllemre ugyanolyan piros színű fajtákat megfelelő miközben megkülönböztetés nélkül árusították gyakran egymás melletti polcokon, az egyik inkább savas, a másik édes jellegű volt. Szintén rossz élményt okozott a vásárlóknál, hogy a szép piros, érettnek tűnő barack nem hozta az elvárt édes, zamatos ízvilágot.
Spanyolországban már zöld tábla (vagy csomagolás) jelöli a savasabb ízvilágú, rózsaszín pedig az édesebb fajtákat.

• Fogyasztói szokások megváltozása is hozzájárult az őszibarack fogyasztásának csökkenéséhez. Az őszibarack puha, szállítást nem olyan jól viselő gyümölcs, amelynek fogyasztásakor folyik a leve, ragacsosak lesz a kezünk, úgymond „macerás” a fogyasztása. Ezzel ellentétben a cseresznye emelkedő tendenciát mutat, mivel ez is egy finom gyümölcs, azonban fogyasztása lényegesen kényelmesebb.

Görögországban ez a tendencia nem volt megfigyelhető. Magyarázatul említette, hogy ott maradtak a régi fedőszínnel rendelkező fajtáknál. Talán ennél is fontosabb az a tendencia, hogy egyre nagyobb mértékben megfelelő érettségben, értékesítési göngyölegbe szedik a barackot, így valóban jóízű áru kerülhet a fogyasztókhoz.
Felhívta a figyelmet a rezisztens fajták fontosságára, itt két fajtát említett, amelyeknek keresztezése is érdekes lehet, ez a bolgár ’Malo Konare’ és a francia ’Rubira’. Erről bővebben itt olvashat: https://hal.inrae.fr/hal-02791308/document

Volt szó az intenzitás fokozásról, amelynek fő eleme az emberközeli koronaformák. Jellemző náluk az alma szuperorsóhoz hasonló művelésmód, szüret után síkfalmetszővel előmetszik, nem hagynak erős elágazásokat, földről szedhető méretűek.

A délután folyamán megtekintettük Gyuris Mihály ültetvényében a telepített fagyvédelmi gépet, amely a légkeveréses technológián alapszik, használatára valószínűleg szükség is lesz, mivel a rügyek fejlettsége előhaladott állapotban van már most.

A PlantaDrone Kft. tartott egy rövid előadást a drónok növényvédelmi használatáról, illetve pár fán bemutató permetezést végeztek.

Megtekintettük az intenzív termesztéshez jobban illő, innovatív Y-koronaformákat, különböző korú fákon mutatták be a metszését. Erről a koronaformáról bővebben itt olvashat: https://magyarmezogazdasag.hu/2019/03/19/oszibarackbol-az-y-korona-legjobb/

Gyuris Mihály nem csak a koronaformák terén vezetett be újításokat, hanem az ültevény növényvédelmében is. Évek óta feromonos légtértelítéssel alapozza meg a molyok elleni védelmet barackosában, A technológia lényege, hogy a molyok közötti kommunikációt zavarjuk meg. Tehát nem talál egymásra a hím és nőstény lepke, így elmarad a párosodás, ennek eredményeként pedig nem lesznek lárvák, amelyek a vesszőket és gyümölcsöket károsíthatnák.
Őszibarack kultúrában komplex megoldást kínál az ISOMATE A/OFM termék, mivel mindhárom fő molykártevő ellen védelmet nyújt (barackmoly, keleti gyümölcsmoly, szilvamoly).

Gyuris Mihály rendszeresen felhívja gazdatársai figyelmét ezen technológia előnyeire. Nevezetesen, hogy évi egyszeri kihelyezéssel az egész szezonon keresztül működő, teljesen szermaradékmentes védelmet biztosít. Gondozásmentesen végzi a dolgát, akkor is, amikor hagyományos módon nem tudnánk a kártevők ellen védekezni (szeles, esős időben, járhatatlan sorközök esetén).
További ösztönző erő lehet, hogy az AÖP vállalásai közé 2024.-ben felvették a feromonos légtértelítés technológiáját. Az ültetvény területének 50%-ra kihelyezett feromont párologtató diszpenzerek után 2 pont, illetve a teljes ültetvényre területalapú támogatás jár.

A rendezvény összefoglalóit az előző évekből az alábbi linkeken tekintheti meg:

https://www.youtube.com/watch?v=y_5HTJtyDkQ&t=30s

https://www.youtube.com/watch?v=R_7zI5B4W-w

https://www.youtube.com/watch?v=ouxIWRoMI1E

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása