Elindult a kukoricamoly rajzása

Megkezdte rajzását a kukoricamoly, a lárvák tömeges megjelenésére június közepén kell számítanunk. Érdemes a szemünket a növényeken tartani, és amennyiben szükséges, növényvédő szerrel beavatkozni! Cikkünkben további hasznos információkat talál a károsító elleni védekezésről.

Honnan ismerem fel a kukoricamoly kártételét?

A kukoricamoly a hernyói L1-L2-es stádiumai a felső levelek felszínén hámozgatnak, tovább fejlődve megkezdik útjukat a szár belseje felé. Ennek nyomán keletkezik a jellegzetes “golyószóró” nyom az átrágott levelek kiterülése után, illetve a szártagokon megfigyelhetővé válnak a lárva által rágott be-és kijáratok. A kártevő jelenléte ezen kívül a tetemes rágcsálék- és ürüléknyomokról is könnyen azonosítható. A kukoricamoly kártétele foltokban jelentkezik, ezért érdemes a tábla több pontját is megvizsgálni.

A kukoricamoly kifejlett nőstény (balra) és hím (jobbra) egyedei (Forrás: ResearchGate)

A kezdeti kártétel hámozgatásokban, apró lyuggatásban jelentkezik (Fotó: Gyekiczki Bernadett)

A levelek kiterülésekor mutatkozik a jellegzetes “golyószóró” nyom (Fotó: Gyekiczki Bernadett)

Milyen kárt okoz a kukoricamoly?

A kukoricamoly hagyományosan szárkártételéről ismert, mellyel a növény tápanyagforgalmát, vízellátását akadályozza. Ez önmagában eredményezheti a termés mennyiségének 20-30 mázsás csökkenését. Emellett újszerű kárképekkel is számolnunk kell! Az utóbbi évek aszályos, szubtrópusi időjárása egyre több esetben eredményezi a kukoricamoly szemkártételének növekedését. A csőbe való befúrás kényszeréréshez, a beltartalmi paraméterek leromlásához vezethet. A rágásnyomon kórokozók telepedhetnek meg – a molykártétel melegágya a fuzáriózisnak és más, mikotoxin termelő gombáknak is, melyek komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

A kukoricamoly szárkártétele a növények tápanyag- és vízforgalmát akadályozza. (Fotó: Gyekiczki Bernadett)

A szárkártétel következtében megtörő szár (Fotó: Gyekiczki Bernadett)

A száraz, szubtrópusi időjárás következtében egyre gyakoribb kárkép a kukoricamoly szemkártétele és a csövek víz- és tápanyagforgalmának akadályozása (Fotó: Gyekiczki Bernadett)

A molykártevők sebzései nyomán mikotoxin-termelő gombák jelenhetnek meg, mint a fuzárium (balra: kukoricamoly rágásnyomán megjelent fuzáriózis, jobbra: gyapottok bagolylepke rágásnyomán megjelent fuzáriózis) (Fotó: Gyekiczki Bernadett)

Mit tehetek ellene?

A kártevő megjelenésétől kezdődően érdemes 4-5 naponta átvizsgálnunk a táblát. Amennyiben a növények 10%-át meghaladó mennyiségben tapasztaljuk a kukoricamoly lárváinak jelenlétét, kártételi veszélyhelyzetről beszélhetünk. Amennyiben a fertőzés mértéke meghaladja az 50%-ot, akár több tonnás veszteséget is szenvedhetünk a kártevő miatt!

Biológiai megoldások

A Dipel DF szelektív rovarölő szer gyors és kíméletlen csapást mér a lepkehernyókra. Mindeközben a hasznos élő szervezetkre, 0-24-es segítőtársainkra a kezelés ártalmatlan. A Dipel DF hatóanyagát a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki ABTS-351. törzsének toxinkristályai adják. Ezek biztosítják a készítmény szelektivitását, kiemelkedő hatáserősségét és széles hatásspektrumát a lepkehernyókra. A hatóanyagot a lárva táplálkozása során felveszi. A toxinkristályokat a hernyó lúgos bélnyálkahártyája aktiválja, ami rövid úton (0,5-2 órán belül) eredményezi a táplálkozás (és a károkozás) blokkolását, majd a hernyó halálát. A Dipel DF szermaradékmentes, környezetkímélő, mégis könyörtelen csapást mér a kukoricamolyra és a gyapottok bagolylepkére egyaránt. A készítmény ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható. Biológiai ágensként az AÖP-ben 2 pontot ér!

Elpusztult gyapottok bagolylepke lárva DIPEL DF kezelés után (Fotó: Gyekiczki Bernadett)

A Tricholet és a Trichoplus lepketojás parazitoid fürkészdarazsakat (Trichogramma fajokat) tartalmazó készítmények. Míg előbbi repülőgépes kijuttatással, utóbbi kézi munkaerővel, a növényekre akasztva kerül felhasználásra. A nőstény fürkészdarazsak a lepketojásokat aktívan keresik, majd saját tojásaikat helyezik a lepkék tojásába. A kikelő fürkészdarázs lárvák elpusztítják a tojásban fejlődő hernyót. Ezáltal még a kártevő alak kifejlődése előtt elpusztíthatjuk a kártevőt! A Biocont Magyarország csapata aktívan dolgozik azon, hogy ezt az Európában elterjedt védekezési módot a hazai viszonyokra adaptálja és elérhetővé tegye a magyar termelők számára is!

Aktívan dolgozunk azon, hogy a Trichogrammákkal való védekezést a hazai viszonyokra adaptáljuk és megbízható, környezetbarát megoldásként a termelők szolgálatába állítsuk (Fotó: Jávorszky Laura)

Tegyünk meg mindent a maximális hatékonyságért!

A nyári időszakban a kukoricanövény nyúlánk felépítése, sűrű lombozata miatt a hagyományos szórókeretekkel nehezen kezelhető megfelelő hatékonysággal. A Wetcit olyan természetes összetételű hatásfokozó, mely javítja a szórásképet, segíti a permetcseppek megtapadását és szétterülését a felületen. Maximalizálja a kontakt hatóanyagok hatáserősségét és hatástartamát, valamint segíti a felszívódó hatóanyagok minél gyorsabb bejutását. Elősegíti a kontakt hatóanyagok (mint a DIPEL DF) bemosódását a bibeszálak közé, megakadályozva a hernyót abban, hogy a csőbe jusson.

A cikk szerzője:

Gyekiczki Bernadett

Vezető szaktanácsadó

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása