Van megoldás a gombaszúnyogok ellen! | Most ingyenes termékmintát biztosítunk!

A kétspórás csiperke világviszonylatban is a legnagyobb mennyiségben termesztett gombafaj. A rovarkártevők közül a gombaszúnyog fajok tekinthetőek a csiperkegomba termesztés legveszélyesebb kártevőinek.

A fő kártételt a nyűszerű, áttetsző lárvák okozzák, melyek elsődleges tápláléka a komposzt, illetve a micélium. A komposzt elfogyasztásával felélik a hasznos szerves anyagokat és vizet. A micélium megrágásával tovább fokozzák a vízveszteséget, valamint utat nyithatnak a másodlagos betegségeknek is. Súlyos fertőzés esetén a lárvák a gomba tönkjébe is behatolhatnak. Közvetett kártételként a kifejlett egyedek patogén gombák spóráit terjeszthetik, továbbá a rovarok nagyszámú előfordulása a dolgozók számára is zavaró lehet, ezek a kis testű állatok könnyen belélegezhetőek.

1. ábra: A gombaszúnyog imágója és lárvája

 

A gombaszúnyogok elleni védekezés kihívásokkal teli. Éppen ezért nagy hangsúlyt kap a megelőzés, a jó minőségű, kártevőtől mentes komposzt előállítása és megvásárlása, valamint a termesztési higiénia betartása, a letermett komposzt és egyéb szerves hulladékok mielőbbi kihordása. Az engedélyezett rovarölő szereket tekintve Magyarországon mindössze egy készítmény rendelkezik érvényes engedéllyel.

A biológiai megoldást Magyarországon a Biocont Magyarország Kft. hozta el a Nemycel készítmény formájában, amely 2022 júniusában kapta meg engedélyét. A Nemycel hasznos fonálférget tartalmazó készítmény csiperkegombában használható fel a gombaszúnyogok lárvái ellen. A Nemycel-ben megtalálható hasznos fonálférgek a termesztőközegben élő szúnyoglárvákat rövid időn belül megtalálják és a fonálféreggel szimbiózisban élő baktériumokkal közösen elpusztítják azokat. Felszaporodnak a kártevő testében és elhagyva azt, megfelelő körülmények között újabb gazdaállatot keresnek. Ezzel a jelen lévő gombaszúnyog lárvákat gyorsan elpusztítják.

A nyugat-európai gombatermesztők alap technológiájába tartozik a Nemycel, hiszen a hasznos fonálféreg készítmény a gombaszúnyogok elleni védekezés legbiztonságosabb és leghatásosabb módja.

 

2. ábra: Nemycel kijuttatása

Használata

A gombalegyek elleni védekezést a takaróföld komposztra való ráhelyezését követően célszerű elvégezni. A kijuttatás öntözőkannával és háti permetezővel egyaránt lehetséges. Permetezőgép használatakor a dugulás elkerülése érdekében a szűrőket el kell távolítani, valamint a nyomás maximum 5 bar, a szórófej nyílása pedig minimum 0,5 mm legyen!

Akció!

Próbálja ki Ön is! A bevezetési kampány keretén belül ingyenes termékmintát biztosítunk. További információkért, szaktanácsadásért keresse fel a területileg illetékes Biocont szaktanácsadót!

3. ábra: Nemycel

 

4. ábra: Egészséges gomba

A cikk szerzője:

Jávorszky Laura

Szaktanácsadó

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása