Új generációs tápanyag utánpótlás a mikrobák erejével | FREE PK és a FREE termékcsalád

Mezőgazdasági gyakorlatunk talajerőgazdálkodási szempontból az elmúlt évtizedben jelentős változásokon ment keresztül. A környezetkímélő technológiák és termékek terjedése elősegíti fenntartható törekvéseinket. A profitorientált szemlélet mellett megjelenik a precíziós, okszerű gazdálkodás. Odafigyelünk arra, hogy egyebek között az inputanyagok akkor és olyan mennyiségben kerüljenek kijuttatásra, amikor és amennyi belőlük feltétlen szükséges, a talajmunkákat kíméletesen végezzük, ennek köszönhetően gazdaságunkhoz tartozó területeinket jó állapotban adjuk tovább a következő generációnak.

A talajra – szerkezetétől függetlenül – gyakran a mai napig élettelen közegként tekintenek. Szerencsére a mezőgazdaság aktív résztvevőinek többsége tudja, hogy a talaj megfelelő állapotának fenntartása, annak szükség szerinti javítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőben a mindenkor elvárt minőségben és mennyiségben állíthassunk elő terményeket.

1. ábra: A Free PK készítményt ősszel vagy tavasszal juttassuk ki a növények csírázását követően a növekedési fázisban.

A növény-mikroba interakciók vizsgálata és a különböző mikrobiális inputanyagok alkalmazása egyre nagyobb teret kap a gyakorlatban. A mikrobák, legyenek azok számunkra hasznosak vagy kártékonyak, körül veszik növényeinket, velük kölcsönhatásban élnek. Az integrált gazdálkodási szemlélet előtérbe helyezi a természetes mechanizmusok támogatását a kémiai megoldásokkal szemben, azokat háttérbe sorolva. A kijuttatott növényvédő szerek mennyiségének csökkentésén túl figyelmet kell fordítsunk a fenntartható szerves- és műtrágya felhasználásra. Ez nem csak a költségek csökkentése érdekében fontos, a talaj mikrobiom összetételének alakulásában és a nitrátérzékeny területeken is rendkívüli jelentőségű. Az elmúlt évben tapasztalható műtrágya árak emelkedése és a szerves trágya hiánya még fontosabbá teszi, hogy felhívjuk a figyelmet az új generációs tápanyag utánpótlási lehetőségekre.

A Biocont Magyarország Kft. FREE termékcsaládja hozzájárul a kijuttatott műtrágya mennyiségének csökkentéséhez, valamint annak hasznosulásához.

A FREE PK mikrobiológiai készítményben megtalálható Bacillus mucilaginosus gyökérbaktérium szimbiotikus kapcsolatban áll a növénnyel. A kapcsolat eredményeként szerves savakat termel, melyek hozzájárulnak a talajban lévő, olykor nehezen elérhető tápanyagok, különösen a foszfor és a kálium felszabadulásához. Ezek a tápanyagok kulcsfontosságúak többek közt a gyökér- és növényi növekedés, fejlődés, a termésminőség és a szárazságtűrés szempontjából. Továbbá elősegítik a betakarított termények/termések tárolhatóságát. A növény-mikroba interakciót a növény exudátumai vezérlik, a tápanyagok és cukrok átadásának mértékét, így a baktérium által mobilizált foszfor és kálium mennyiségét a növény szabályozza.

2. ábra: A Free PK hozzájárul a talajban lévő, nehezen elérhető tápanyagok, különösen a foszfor és a kálium felszabadulásához.

A FREE termékcsalád további tagjai engedélyeztetés alatt állnak, amelyekkel nitrogén műtrágya mennyiségét hektáronként akár 30-45 kg-mal csökkentheti.

3. ábra: A Free PK kísérleti eredményei

A hatékonyság a FREE készítmények megfelelő alkalmazásában rejlik!

Alkalmazási mód:

  • szántóföldi és zöldség kultúrák esetén ősszel vagy tavasszal juttassuk ki a növények csírázását követően a növekedési fázisban
  • állókultúrák (szőlő, gyümölcsfa) esetén télvégén vagy tavasszal juttassuk ki
  • évelő takarmánynövények estén vegetáció elején vagy az első kaszálást követően juttassuk ki
  • ideális talaj hőmérséklet 8°C és 30°C között van
  • kijuttatás nedves talajra vagy eső előtti órákban javasolt
  • magas UV sugárzás esetén reggeli vagy esti alkalmazás ajánlott
  • a talajra permetezővel kell kijuttatni a kultúrnövény jelenlétében

4. ábra: A Free PK használata

A készítmény ökológiai gazdálkodásban való engedélyeztetése folyamatban van!

A cikk szerzője:

Papp Márk Biocont

Papp Márk

Szaktanácsadó

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása