A 2021-es évjárat sajátosságai a szőlőültetvényekben


A mezőgazdaság szépségét adja többek között az is, hogy minden évjárat más és más. A 2021-es tavasz és nyár is igen sok meglepetést tartogatott a számunkra. A sokáig elhúzódó hűvös hol száraz, hol csapadékostavaszi időjárás a szőlő fenológiájában 3 hét lemaradást eredményezett a megszokotthoz képest. Sokáig kérdés volt, hogy vajon, hogy alakulnak majd a szüreti időpontok, későbbre kerülnek vagy tud-e behozni a lemaradásból a növény.

Majd a Dél-Dunántúli régióban május 3-án megjelentek az első aszkospóra fertőzésből induló lisztharmat telepek, így már a virágzás előtti időszakban nagy odafigyelést igényelt a kórokozó. Május közepére teljesültek a peronoszpóra fertőzéshez szükséges feltételek is, azonban 1-1 párásabb dűlőt vagy érzékenyebb fajtát leszámítva nem alakult ki a fertőzés. Az érzékenyebb területeken is csak mutatóba lehetett látni néhány olajfoltotjúnius első napjaiban. Ebbe naz időben váltak látványossáaz első „zászlós” hajtások, a rügyben telelt lisztharmat hifákból kialakult fertőzések nyomán. A hűvös és csapadékos időjárást egy száraz és kifejezetten meleg periódus váltotta, melynek hatására június elején elindult a szőlő virágzása és intenzív növekedése.

 

  1. ábra: Lisztharmat fertőzés virágon

A fenológiák hihetetlen gyorsasággal követték egymást. A virágzás, kötődés és kisbogyós állapotok között szinte csak napok teltek el. Júliusra a növény behozta a tavaszi 3 hetes lemaradását. A nyári hőségben a fiatalabb és a vékony termőrétegű talajokon lévő ültetvények aszály tüneteit mutatták. A nagyon száraz területeket leszámítva annyi levélnedvesség, helyi csapadék, pára mindig volt az ültetvényekben, ami a lisztharmatnak kedvezett. Főként, hogy a felgyorsult hajtásnövekedés és a nagy meleg miatt a zöldmunkákkal nehezen lehetett lépést tartani. Az igazán lisztharmat járványos éveknek azokat tekintjük, amikor az első fertőzések már a virágzás előtti időszakban megtörténnek, idén ez így alakult több borvidékünkön is. Bár a 30 fok feletti hőség nem kedvez ennek a gombának sem, azért a hűvösebb, párásabb területeken nagy odafigyelést igényelt.

 

2. ábra: Aszkospóra fertőzésből fejlődött lisztharmat telepek

Biológiai növényvédelemben hatványozottan figyelni kell az okszerű, előrejelzésre alapozott, preventív növényvédelemre, de milyen lehetőségeink vannak ökológiai gazdálkodásban a lisztharmat elleni védekezésre? Azt már jól tudják abio gazdálkodást folytatók, hogy a különböző kén készítmények mellett a VitiSanra is számíthatnak e kórokozó tekintetében. A kálium-hidrogénkarbonát tartalmú VitiSanSpgombakórokózók elleni megelőző és gyógyító hatású kontakt gombaölő szer és makroelemtrágya. A növényi felszínen lúgos kémhatást kialakítva gátolja az oda érkező gombaspórák csírázását. Dehidratáló hatását mind az ektoparazita gombamicéliumra, mind pedig a gombaspórákra kifejti, így a már kialakult fertőzések kezelésére is alkalmas. Hatékonysága tovább növelhető tapadásfokozó, terülésjavító, nedvesítő adalékanyag, WETCIT hozzáadásával, mely a gombafonalakat és spórákat körülvevő víztaszító réteget fellazítja, a hatóanyag számára könnyen hozzáférhetővé teszi. A Kálium fontos szerepet játszik a növényi vízháztartás kiegyensúlyozásában, mely hatással van a növény stressztűrésére és betegségellenálló képességére. A könnyen felvehető kálium biztosításával a VitiSan hozzájárul a növény kórokozókkal, elsősorban a lisztharmattal és szürkepenésszel szembeni ellenálló képességénekjavulásához, a növényi szövetek megerősítéséhez, a termésmennyiségéneknövekedéséhez és minőségének javulásához.

Szárító hatásának köszönhetően eredményesen alkalmazható jégverés okozta sebek kezelésére.

Az idei nyártól a klasszikus narancsolaj tartalmú PREV-GOLD is színesíti az ökológiai gazdálkodásban felhasználható növényvédő szerek palettáját, mely a gombák, rovarok és atkák elleni védelemben nyújt egyedülálló 3 az 1-bensegítséget.A készítmény összetétele növényvédelemre lett optimalizálva. A magas narancsolaj tartalom és a felületi feszültség csökkentő anyagok biztosítják a széles hatásspektrumot és hatásosságot. A szőlőben lisztharmat és botrítisz ellen engedélyezett termék a patogén gombák spóráit és hifáit kiszárítja. A narancsolaj sejtmembrán károsító hatása révén gátolja a kórokozók életfolyamatait, azok kiszáradnak, elhalnak. A lágy kitinvázas kártevők esetén is hasonló hatásmechanizmussal számolhatunk, a rovarok külső viaszos burkát kiszárítja, így azok elvesztik testfolyadékukat, majd elpusztulnak. A narancsolaj számos előnye közé tartozik, hogykönnyen beilleszthető az integrált védekezési rendszerekbe, már kialakult rezisztens populációk ellen is hatékony fizikai hatásmódjának köszönhetően, méhekre és a hasznos élőszervezetekre nem veszélyes, élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 0 nap!

  1. ábra: A PREV-GOLD-gomba-, rovar és atkaölő hatású növényvédőszer

A nyári hőségben az ültetvények talajai sok helyen repedeztek és aszály tünetei jelentek meg a növényeken, főként a fiatal és a vékony termőrétegű talajokon lévő ültetvényekben. A sorköztakaró növények alkalmazásával lehetőség nyílik a csapadék gyors bevezetésére a talajba, hiszen a fajgazdag takarónövények gyökérjáratai a hirtelen lezúduló csapadékot könnyebben és hatékonyabbanvezetik a talaj mélyebb rétegeibe, így csökkentve a víz elfolyását, ezáltal az eróziót is és növelve a talajok vízkészletét. A talajban lévő víz tárolásához szerves anyagra, főként humuszra és az általa kialakított jó talajszerkezetre is szükség van. A keverék különböző növényei különböző talajmélységben fejtik ki jótékony hatásukat, úgy, mint a talaj lazítása, levegős szerkezet kialakítása, nematódák gyérítése és a talaj nitrogénnel való feltöltése.Az egy- és kétéves fajok elpusztult gyökérmaradványai és föld feletti részei már az első évben szerves anyaggal gazdagítják a talajt, mely a mikróbák tevékenységét is folyamatosan támogatja. A nyár végi kaszálással pedig a teljes növekmény visszakerül a talajba, könnyen bomló szerves anyagot biztosítva a talajéletnek, ezáltal javul a talaj termékenysége. Az Ecovin 2.0 vetőmagkeverék többféle növénycsaládból származó, egyéves, kétéves és évelő fajokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a talaj javításához és a termékeny környezet kialakításához.

4. ábra: Gubacsatka fertőzés virágon 5. ábra: Ecovin 2.0 sorköztakaró vetőmag keverék

A kártevők közül az atkákra hívnánk fel a figyelmet. Az enyhe telek következtében nem gyérül állományuk és helyenként az általuk kedvelt fajtákban igen felszaporodhatnak. Néhány ültetvényben az elmúlt két enyhe télnek köszönhetően már a virágokat is veszélyeztetik. Érdemes több figyelmet fordítani az ellenük való védekezésre is!

Szeretne többet tudni? Forduljon szaktanácsadóinkhoz bizalommal!

A PREV-GOLD azonos a 6300/975-1/2021. NÉBIH számon engedélyezett Oroganic gomba-, rovar- és atkaölő permetezőszerrel.

A cikk szerzői:

Jakab Mariann

Szaktanácsadó

Szabó Iván

Szaktanácsadó

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása