A biológiai növényvédelem úttörője

A Biocont Magyarország Kft. 2002 végén alakult azzal a szándékkal, hogy a biológiai növényvédelem hazánkban kevésbé ismert technológiáit, készítményeit meghonosítsa, minél több termelővel megismertesse és forgalmazza Magyarországon.

A 21. század növényvédelme, az ökológiailag és gazdaságilag is fenntartható termelés és növényvédőszer-piaci trendek újabb és újabb kihívások elé állítják a gazdálkodókat. A fejlett társadalmakban egyre növekvő igény jelentkezik az egészséges úton, minél kisebb környezetterheléssel előállított, és valóban egészséges, tehát kemikáliáktól mentes élelmiszerek iránt. Ezért a jövő a valódi integrált- és ökológiai gazdálkodásé, melynek kulcsfontosságú eleme a biológiai növényvédelem. A Biocont Magyarország Kft. regisztrált, valódi biológiai növényvédő szerei, és a mögöttük álló szaktudása révén segíti termelő partnereit a kihívásoknak való megfelelésben, fogalmazott Najat Attila, a Biocont ügyvezetője.

A biológiai növényvédelem elfogadottsága Európa nagy részén már áttört egy kritikus szintet, ma már normál integrált növényvédelmi technológiának is bárhol része lehet. Csehországban, Szlovákiában 10 százalék fölött van azon területek aránya, ahol a biológiai növényvédelmet alkalmazzák. A biológiai készítményeket, nem csak a kertészeti kultúrákban, hanem szántóföldön is használják, ami nem jelenti feltétlenül, hogy ezeken a területeken teljesen ökológiai termelés folyik. Nem csak a káros, nem környezetbarát kemikáliákat helyettesíthetik ezek a készítmények, hanem új megoldásokat kínálva, újonnan megjelenő vagy a hagyományos készítményekre már rezisztens károsítók ellen is hatásosak. Adódnak olyan problémák is, hogy az ismert károsítók ellen használt kémiai megoldások megszűntek, és csak biológiai növényvédő szerekkel lehet hatékonyan fellépni. Mindez jelzi, hogy a hosszú távon is fenntartható megoldás a hagyományos gyakorlat helyett csak a szemléletváltás, a gyártók és termelők együttműködése, a biológiai növényvédelmi megoldások alkalmazása, és az ökológiai vagy az integrált termesztés lehet. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy a Biocont a regisztrált, valódi biológiai növényvédelmi készítményeken és eszközökön túl a magyar mezőgazdaságban még hiánycikknek számító komplex technológiai tudást, és támogatást is tudja nyújtani a sikeres termelés érdekében. Az abiotikus stressz, és az új vagy megváltozott károsítók megjelenései új, innovatív, és a környezettel szemben kíméletes megoldásokat igényelnek. És nem utolsó sorban fontos a jövedelmezőség fenntartása is, jelentette ki Najat Attila.

Sajnálatos, hogy Magyarország a biológiai növényvédelem területén az egyik sereghajtó az uniós tagországok között. Nem csak a gyakorlatban, hanem az elméleti tudás terjesztésében sem tartunk ott, ahol Nyugat-Európában, és a környező országokban. Megelőzött minket Románia, Szlovákia, Csehország, és lassan Bulgária is. Ennek egyik oka, hogy a szakemberek, a szakmai véleményformálók jelentős része, és a szakmapolitikai vezetés még mindig nem teljesen tudott elszakadni a 30-40 éves gyakorlattól. A szabályozásban-ellenőrzésben egyszerre van jelen a más EU-tagállamokénál nagyobb szigor és piaci káosz. A piac tele van megkérdőjelezhető tartalmú hirdetésekkel, szándékosan kétértelműen kommunikáló vállalatokkal és nem világos összetételű és hatású csodatermékekkel. Magyarországon a biotermékek még mindig a luxus termékek kategóriájába tartoznak. Ha bemegyünk Bécsben, Brnoban, Prágában, Pozsonyban egy üzletbe, ott nagyságrendileg több, és elérhetőbb árú bio élelmiszer van, mint idehaza. Ugyanakkor a nagyrészt léalma-termesztésre ráállt magyar bioalma-termesztés kritikus helyzetben van.  A hazai üzletláncokban a bio élelmiszerek nagy része nem magyar, a külföldi sokkal szebben van polcra készítve, csomagolva, promótálva, mint a hazai. Az integrált gazdálkodás szabályozását át kellene alakítani ahhoz, hogy az integrált, ökológiai gazdálkodás teret nyerjen idehaza, fogalmazott az ügyvezető.

A Biocont termékeit illetően a 2021-es év legnagyobb újdonsága, hogy portfóliójuk kibővült a Biopol Natural kiváló minőségű hasznos élő szervezeteivel, így teljes körű megoldást kínálnak azoknak is, akik zárt termesztő berendezésekben állítanak elő zöldség-féléket vagy dísznövényeket. A Neem Azal T/S rovarölő szer felhasználási lehetőségei kibővültek, így a partnerek számos zöldségfélében, különböző gyümölcsfajokban és dísznövényekben is használhatják ezt a hatékony megoldást. A Vitisan SP pedig immáron gombaölő szerként kapott több kultúrában (például szőlőben, almában) is engedélyt. Az ide szezon is tartogat még meglepetéseket, hiszen júniustól elérhetővé válik a narancsolaj tartalmú növényvédőszerük a Prev-Gold/Oroganic, amely kis kiszerelésének köszönhetően a kiskerti felhasználóknak is elérhető lesz. Továbbá még idén piacra kerül a Heliosol nevű adjuváns, amely biztos segítséget jelent a hatékony gyomírtásban. Mivel a stratégiánk alapja, hogy komplex megoldásokat kínáljunk a termelők számára, így a talaj termőképessége és az egészséges talajállapot helyreállítása érdekében talajkondícionáló készítményekkel, a még jobb egészségi állapotú növények és termés érdekében pedig biostimulátorokkal is piacra lép a Biocont a közeljövőben, mondta végezetül Najat Attila.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása