Az almamoly elleni védekezéshez használjunk vírus készítményt hagyományos és ökológiai ültetvényekben!


A növényvédelemben soha nincs két egyforma év. A 2021 különleges, hiszen a hideg április miatt teljesen elcsúsztak a kártevők rajzási időpontjai.

Idén is nagy figyelmet kell fordítanunk az almatermésűek egyik legfontosabb ellenségére az almamolyra. E kártevő lárvája okozza a „kukacos” almát, körtét, birset, diót, ami miatt a gyümölcs idejekorán lehullik, kárba vész, vagy pedig a fogyaszthatatlanná teszi.

Az almamoly életciklusa

Az almamoly Magyarországon 2, extrém meleg, hosszú nyár esetén 3 nemzedékben rajzik.

Az első nemzedék rajzása melegebb vidékeken április közepén, hűvösebb régiókban május elején kezdődik. Az első almamoly nemzedék még általában hűvös időben repül, a hímek és nőstények párosodása az első melegebb estéken zajlik le, amikor az este 9-kor mért hőmérséklet eléri a 15-16 ºC-t. Ebben az időszakban a nőstények még csak a levelekre, ágakra tudják lerakni a petéiket, hiszen ilyenkor még nincs fejlődő alma. Ez fontos információ a későbbiekben ismertetendő védekezés szempontjából!

A lárvák kifejlődésének időtartama a napi átlaghőmérséklet függvénye. +10 ºC napi átlaghőmérséklet alatt a lárvák nem fejlődnek. Az almamoly esetében kutatók már korábban megállapították azt a hőmérsékleti összeget, ami szükséges a molylárvák kikeléséhez. Ez az úgynevezett aktív hőösszeg a 90 ºC. Ezt úgy tudjuk kiszámítani, hogy a rajzás megkezdődése (feromoncsapda mutatja) utáni első meleg (15-16 ºC-os) estétől (vagyis a peterakástól) kezdve figyeljük a napi átlaghőmérsékletet, annak +10 ºC fölé eső részeit naponta összeadjuk és amikor ez az összeg eléri a 90 ºC-t, akkor van az almamoly lárvák tömeges kelése. (Ha például egyik nap +15 ºC az átlaghőmérséklet, akkor 5 ºC-ot számítunk aznapra. A napi értéket mindig hozzáadjuk az előző napok összegéhez. Ha ez az összeg elérte a 85-öt, lehetőség szerint permetezünk.) Ha nincs módunk elvégezni a számítást, akkor meleg időjárás mellett 10 napot, hűvös esetén pedig 20 napot vegyünk alapul.

A tömeges kelés időszakában a leghatékonyabbak a lárvák ellen ható rovarölő szerek. A petéből kikelt kb. 1,5 mm-es almamoly lárváknak hosszú utat kell bejárniuk, hogy rátaláljanak a pici almákra. Amint megtalálják táplálékukat, az alma felszínén hámozgatnak, majd berágnak a gyümölcsbe.  Az első nemzedék korai kártételének következtében ezek a károsított kis almák lehullanak. Az almamoly lárvája többszöri vedlés után eléri a kb. 1,5 cm-es testhosszt, elhagyja az almát és a fakéreg repedéseiben elrejtőzve bebábozódik.

A második almamolynemzedék imágói július elején kezdenek rajzani. Viszont itt az almamoly bevet egy különleges trükköt: nem minden első nemzedékes báb kel ki júliusban, egy részük áttelel, és csak jövőre alakul imágóvá! Július-augusztusban a magas hőmérsékletnek köszönhetően minden gyorsabban zajlik le, a megtermékenyített nőstények ekkor már közvetlenül a fejlődő almákra rakják petéiket. A petékből kikelő lárvák szinte azonnal berágnak a gyümölcsbe, ezért nehezen elérhetőek a rovarölő szerek számára.

Egy lárva több almát is károsít, különösen a csokrosan hagyott almák esetében, ahol az összeérő pontokon átrág a hernyó a szomszédos almákba is, növelve ezzel a kártételt. Az almamoly rajzása átlagos években augusztus közepén-végén leáll, a kifejlett utolsó stádiumú lárvák telelőre vonulnak. Meleg években elegendő lehet a hőösszeg egy harmadik nemzedék kialakulására is, amely a legrosszabb időszakban, a szüret közben károsít augusztus-szeptemberben. A kifejlett lárvák ősszel a fakéreg repedéseiben, sűrű szövedékben, úgynevezett kokonban rejtőznek el és így telelnek át. A tél folyamán akár a -30 ºC-t is károsodás nélkül túlélik. Tavasszal, az idő melegedésével a kifejlett lárva bebábozódik és április közepétől imágóként fejezi be életciklusát.

Az almamoly elleni védekezés

Az egyik leghatékonyabb védekezési módszer az almamoly granulovírus alapú rovarölő szer: a Madex Pro alkalmazása.

Egész Európában a természetben is megtalálható az almamoly granulovírus. Csak az almamoly lárváit betegíti meg, más fajokra, így természetesen az emberre sincs semmilyen hatása. Az almamollyal szemben viszont nagyon könyörtelen: már 2 vírusrészecske bekerülése a lárvába annak pusztulását okozza. Annyira hatékony, hogy még a nyugat-európai és az amerikai konvencionális almatermesztők is széles körben használják. Szerencsére az elmúlt pár évben hazánkban is a konvencionális termelésben is jelentős szerep jutott neki az almamoly elleni védekezés során.

A granulovírus csak a lárvákat öli meg, és csak úgy, ha a vírusrészecskék bejutnak a bélrendszerébe. Tehát a lárvának el kell fogyasztania a vírust. Hogyan történik meg a vírusfertőzés a gyakorlatban? Az első nemzedék tömeges lárvakelése elején kipermetezett granulovírus óriási mennyiségű fertőző anyaggal teríti be az almafát. A kikelt apró lárvák a leveleken, ágakon sokat bóklásznak, mire rátalálnak a kicsi almakezdeményekre. Ez alatt a keresgélés alatt a testükre sok vírus tapad. Amikor rátalálnak az almára, először a héját hámozgatják, majd elkezdenek berágni a gyümölcsbe. Ekkor a testükről a vírusok átkerülnek a gyümölcshúsra. Szerencsére a pár mm-es almamoly lárva elég határozatlanul kezdi a berágást, többször újrakezdi a rágcsálást, ki-be mozog az apró járatkezdeményben és ekkor követi el a végzetes hibát: testéről a gyümölcshúsba került vírusokat „óvatlanul” elfogyasztja és ezzel megpecsételődik a sorsa. A hernyó bélrendszerébe jutott vírusok aktiválódnak, szétterjednek a szervezetében, megbetegítik és elpusztítják a kártevőt. A pusztulás gyorsasága attól függ, mennyi vírus jutott a lárva szervezetébe. Ha elég sok, akkor néhány órán belül elpusztul, ha csak kevés, akkor lehet, hogy kifejlődik (és közben kárt okoz) de bábozódás előtt biztosan elpusztul.

Ezért a hatékony gyümölcsvédelemhez jól időzített, granulovírus kijuttatásra van szükség, ami a gyakorlatban a 85 ºC aktív hőösszeg elérésekor történik.

Madex Pro granulovírus készítményt kell feloldani és jó permetléfedéssel az almafákra kipermetezni. Az almamoly rajzását április közepétől kihelyezett feromon csapdákkal kell figyelni, és amíg rajzik a moly, 8-14 naponta kell granulovírussal permetezni.

Célszerű minden 3. kezelést a vírus helyett Dipel-lel végezni, ami Bacillus thuringiensis alapú teljesen szermaradékmentes készítmény.A szerrotációval elkerüljük a granulovírus elleni rezisztencia kialakulását! Augusztus folyamán, a szüret előtt célszerű átállni a Dipel-re, mert ekkor almát időnként és helyenként károsító keleti gyümölcsmoly, galagonya bogyómoly és szilvamoly ellen csak a 4 toxinkristály tartalmazó Dipel DF a hatásos. Sem a granulovírus, sem a Dipel nem keverhető lúgos kémhatású szerekkel, mert elvesztik hatásosságukat. Nem ajánlott egyik szert sem rézkészítménnyel keverni, mert gyengíti a biológiai rovarölő szerek hatékonyságát.

Permetező vizeink Ph értékét 5,5-6,5 -re állítsuk be az alkalmazásukkor! A Madex Pro permetszer rendkívül koncentrált, ezért csupán 50-100 ml szükséges belőle hektáronként. A formuláció igen stabil, felhasználásra kész (nem kell hozzá sem táplálkozás serkentő, sem UV védő adalékanyag), hűtve tárolandó, -18°C-on 2 évig hatásvesztés nélkül eltartható.

Az almamoly granulovírus a leghatékonyabban tehát az első molynemzedék ellen alkalmazható. A vírusfertőzött molypopuláció folyamatosan pusztul, gyengül. A víruskészítmény folyamatos alkalmazásával hatékonyan védekezhetünk az almamolyok ellen.Amikor elpusztul és elfolyósodik a lárva a vírusok milliárdjait engedi ki környezetébe, melyek további lárvákat fertőznek meg. Ezzel a tulajdonságával túlmutat a kémiai szereken!

Előnyök

A Madex Pro egyedüliként képviseli hazánkban a második generációs vírus készítményt, ami gyorsabb és hatékonyabb, mint a korábbi víruskészítmények a rezisztens molyokkal szemben is!

 • Kiváló hatékonyság
 • Egyedüli 2. generációs vírus a hazai piacon
 • UV álló
 • Táplálkozási attraktáns
 • Nagyon magas esőállóság: 60 mm
 • Várakozási idők: 0 nap
 • 10 alkalommal használható egy szezonban
 • Fagyasztva is folyékony
 • Alma, körte, birs, dió kultúrákban is felhasználható
 • Dózis 50 -100 ml
 • Hagyományos, AKG, ÖKO termesztésben is felhasználható
 • Kémiai rovarölő szerekhez adagolva azok hatását fokozza egyedi hatásmechanizmusa révén
 • Rezisztencia törő tulajdonság
 • Virágzásban is használható
 • Méheket és hasznos élő szervezeteket megkíméli
 • Kis helyen tárolható (100 ml)
 • Veszélytelen a hasznos élő szervezetekre és az emberre
 • Szermaradékmentes
 • Szüret közben is alkalmazható

A cikk szerzője:

Tarcza Tamás

Vezető szaktanácsadó

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása