Melyik faj milyen szerepet tölt be az Ecovin 2.0 keverékben?

Miért jó a fajgazdagság?

Az Ecovin 2.0 egy fajgazdag takarónövény keverék, melynek összeállításakor speciálisan a szőlő- és gyümölcsültetvények ökológiai sokszínűségének, biodiverzitásának növelése volt a cél. Ennek megfelelően a keverék többféle növénycsaládból származó, egyéves, kétéves és évelő fajokat is tartalmaz.

Az Ecovin 2.0 minden növénye hozzájárul a talaj javításához, erózió elleni védelemhez, biodiverzitás növeléséhez, búvó és táplálkozóhelyként szolgál a hasznos rovaroknak, hozzájárul a talaj szervesanyagkészletének javításához, kedvezőbb vízgazdálkodás kialakításához és mindemellett egyedi jelentőséggel is bírnak. Jelen posztunkban, a teljesség igénye nélkül, ezeknek a fajoknak a keverékben betöltött szerepét szeretnénk bemutatni olvasóinknak.

A keverék nagy arányban tartalmaz pillangósvirágúak családjába tartozó növényeket melyeknek együttes szerepe a levegő nitrogénjének megkötése és a talaj felvehető N-tartalmának növelése. További egyedi szerepe a Baltacimnak, hogy kitűnően alkalmazkodik a talajok minőségéhez, meszes talajokon is termeszthető. Gyökérzete sűrűn behálózza a talaj felső rétegét, így jelentős a szerepe az erózió elleni védelemben. Elágazó, mélyre hatoló (2-8 m) karógyökerével lazítja a talajt. Talajvédő, talajjavító növény.

A Fehérherének a talaj borításban van kiemelkedő szerepe, indás növény révén a talajfelszínen kialakult foltokat, hézagokat kitölti indáival, ezáltal mind az eróziótól, mind pedig a gyomosodástól védi a talajt. További előnye, hogy jól bírja a talajtaposást, ez a tulajdonsága a keréknyomban válik fontossá.

A Komlós lucerna sekélyen gyökerező, bokros növekedésű növény, mely jó talajtakaró, valamint jól bírja a taposást is. Élénk sárga virágaival vonzza a méheket, zengőlegyeket, lepkéket.

A Bíborhere 1 éves, pillangós virágú növény, mely gyors növekedésével a vetés után rövid idővel biztosítja a talaj takarását. Jó a gyomelnyomó képessége, gyökereivel 40-90 cm mélyégben szövi át és javítja a talajt.

A Facélia vagy Mézontófű a Borágófélék családjába tartozik. Gyökérváladékai révén gátolja a fonálférgek fejlődését, elpusztítja és távol tartja őket. Gyors növekedéséhez felveszi a talajok szabad tápelemtartalmát, ezáltal gátolva kimosódásukat a mélyebb talajrétegekbe. Ez a hatása kifejezetten előnyös a nitrátkimosódás megelőzésében. Kaszálás, mulcsozás után pedig ezek a tápanyagok újra az aktív gyökérzónába kerülhetnek. Pollenje alternatív tápanyagot jelent a hasznos élő szervezeteknek.

A Magvas gomborka a káposztafélék családjába tartozik szárazságtűrő, talajra igénytelen növény, nem vízpazarló, jó mézelő és talajtakaró növény.

A Lándzsás útifű az Útifűfélék családjába tartozik. Ellenálló, a taposást jól tűri, ezáltal a művelőutakon a felszaporodása fokozottabb. Jó talajtakaró, gyökérváladékaival a talajban élő mikorrhiza gombák éledését, növekedését serkenti.

A Vadmurok a Zellerfélék családjába tartozó, ernyősvirágú, 2 éves növény.Vaskos karógyökerével szerves anyaggal gazdagítja, lazítja a talajt, lehetővé teszi a csapadékvíz gyors bevezetését a talaj mélyebb rétegeibe.

A Pohánka vagy Hajdina a Keserűfűfélék családjába tartozik. Víztakarékos, egyéves, lágyszárú, rövid tenyészidejű növény. Erős gyökérsavaival a talaj lekötött foszfortartalmát is képes talajoldatba vinni, ezáltal a növények számára felvehetővé tenni.

A fajok között több gyógynövényt is találunk, mint a Magvas gomborka, Lándzsás útifű, Nyúlszapuka, Szarvaskerep, Pohánka, Fűszerkömény.

A különböző növények különböző gyökeresedési mélysége által más-más talajrétegeket járnak át, jótékony hatásukat ezáltalkülönböző talajmélységekben fejtik ki, mint a talaj lazítása, levegős szerkezet kialakítása, az elpusztult gyökerek révén járatok képzése, mely a talaj vízfelvevő, vízelvezető képességét, levegőzöttségét jelentősen megnöveli.

A különböző növények különböző gyökérváladékaikkal eltérő mikróbacsoportokat táplálnak a talajban, ezáltal élénkítik és gazdagítják a talajéletet. A hatást fokozza, hogy az egy és két éves fajok elpusztult gyökérmaradványai és föld feletti részei már az első évben szerves anyaggal gazdagítják a talajt, mely a mikróbák tevékenységét is folyamatosan támogatja. Javul a talaj termékenysége a nitrogén kötésnek és a növekvő szerves anyag tartalomnak köszönhetően. A talaj nedvességmegtartó és befogadó képessége is javul a szerves anyag tartalom növekedése által is.A fokozódó talajélet hatására – hasznos mikróbák (baktériumok, gombák), rovarok, földigiliszták -javul a talaj tápanyag szolgáltató képessége és szerkezetessége.

A gazdag talajélet jelentősen csökkenti a talajból fertőző kórokozók jelenlétét, térnyerését, életképességét.A sorköztakarással a hasznos élő szervezetek felszaporodásának életteret is biztosítjuk.

A biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség az élőlények és együtteseik minden öröklött változatossága nemcsak az egyed feletti, de az egyed alatti szinteken is; az élő természet létezésének eredendő formája. Egy biodiverz rendszerben mindennek és mindenkinek megvan a maga helye és szerepe, amellyel a rendszert érő biotikus és abiotikus hatásokat kiegyenlíteni, tompítani képes.Merjünk fajokban gazdag növénytakarót kialakítani az ültetvényünkben, ezzel hosszú távon is a saját munkánkat könnyítjük!!!

Vetésidő:

Tavasszal: március, április,
Ősszel: szeptember, október

Vetőmagnorma: 40 kg/ha, minden második sor esetén 20 kg/ha

Kiszerelésméret: 5 és 20 kg-os zsák

A cikk szerzője:

Jakab Mariann

Szaktanácsadó

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása