Poszméhekkel a gazdagabb termésért

Az ökológiai gazdálkodás nem csupán technológiai elemek összessége, hanem alapvetően egy filozófia, a természettel való szoros együttműködés mezőgazdálkodásunk céljainak eléréséhez. Ebben a rendszerben egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a különböző hasznos élő szervezetek, melyeket tudatosan alkalmazva mesterséges eljárások, vegyszerek használatát kerülhetjük el.

A virágzó növények megtermékenyítésének záloga a különböző méhfajok jelenléte. Ezen belül is talán a legfontosabb a földi poszméh (Bombus terrestris), amelynek egy példánya akár 200 háziméh munkáját is képes ellátni, és a méhekkel ellentétben a poszméh az esős, hűvös időjárásban is aktív.  Nem véletlen tehát, hogy alkalmazásuk nagyüzemi körülmények között, tenyésztett állományokkal egyre nagyobb teret hódít.

A Bombupol a Biopol Natural legismertebb terméke, amely kiválóan alkalmas mind hajtatásos-, mind a szabadföldi kultúrák termékenyülésének támogatására. A poszméhcsaládok otthona a kaptár, amely 1 méhkirálynőt és kb. 50-100 dolgozót tartalmaz.  A telepítést az első virágok nyílásátmegelőzően kell elvégezni, a szükséges kaptárok mennyiségét az ültetvény vagy a zárt termesztő berendezés felületének mérete határozza meg. A poszméhek 6-8 hétig aktívak, ezért a családok aktivitását rendszeresen nyomon kell követni. Az aktivitás csökkenése, kimerülés esetén javasolt az újabb betelepítés. Rövid kultúra esetében 1-2 kihelyezés, hosszú kultúra esetében a beporzási igény, virágszám alapján többszöri kihelyezés válhat szükségessé a kívánt eredmény elérése érdekében.

A Bombupol sokkal hatékonyabb beporzó mint a háziméh,mert nem csak hogy hozzáfér a virágok központi termőrészéhez is, de ugyanakkor sokszorosára növeli a terméskötődések számát azáltal, hogy elfogadóbb virágpreferenciákkal rendelkezik és a kevésbé látogatott kultúrákat is kedveli. Kiemelt jelentőségük van üvegházakban, hajtató berendezésekben. Szorgalmas “munkatársaink+ felkeresik többek közt a paprika, a paradicsom, a tojásgyümölcs virágait. Nagy mennyiségű pollent szállítanak, ezáltal maximalizálva a megtermékenyített virágok számát. Sajátos látásuk alapján kifejlesztett jelölésnek köszönhetően a poszméhek könnyebben észreveszik a kaptárt a növények között. Ennek köszönhetően hamarabb visszatalálnak otthonukba, kevesebb poszméh téved el, ezáltal is javul a beporzás. Munkájuk eredményeként tehát nagyobb és egészségesebb termésünk lesz.

Használatukat tekintve, a kaptárokat a talajszinthez közel, attól 20-50 cm-re, a növénysorok közé kell kihelyezni, arra figyelve, hogy árnyékoljuk a direkt napfénytől. A kaptár tolóreteszét eltoljuk és a röpnyíláson a poszméhek ki-be röpködhetnek. A kaptárokat a kijuttatásig vízszintes helyzetben kell tárolni. A kaptárok kihelyezése előttés használatuk alatt a különböző növényvédő szereket körültekintően kell alkalmazni, mivel egy részük vagy akár szermaradványuk is toxikus lehet a méhekre.

Fotók: Szabó Iván

Kérdés esetén keresse bizalommal a helyi szaktanácsadóinkat!

A cikk szerzője:

Szabó Iván

Szaktanácsadó

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása