Az Ékköves araszoló károsítása elindult!

 

A nappali meleg időnek köszönhetően megindult a szőlőtőkék nedvkeringése (könnyezése).

A rügyek megduzzadtak és több fajtánál a rügypikkely levelek szétnyíltak, közöttük láthatóvá vált a rügygyapot (1. kép). A tavaszi meleg hatására a károsítók is megjelentek és megkezdték táplálkozásukat a rügyekből.

A szőlő ilyen korai károsítói az Ékköves araszoló (2. kép) és a Fűbagoly lepke-lárvák. Az utóbbiak éjjeli táplálkozásuk során károsítják a fakadó szőlőt, míg az araszolót nappal is tetten érhetjük az ültetvényben. Kártételük alapján nem lehet megkülönböztetni őket, ezért, ha nappal nem találkozunk a károsítóval érdemes naplemente után is ellenőrizni a területet. A kiodvasított főrügyek árulkodnak ezen kártevők jelenlétéről, hatásukra a szőlő a jóval alacsonyabb termékenységű mellékrügyből fejlődik tovább.

Megjelenésük nem általános, mindig helyi szinten szükséges felmérni, van-e károsítás és ez milyen mértékű. Azokon a területeket, ahol az elmúlt évben is gondot okoztak mindenképpen figyelemmel kell kísérni tevékenységüket, hiszen az enyhe telet könnyedén átvészelhették.

Továbbá fokozott figyelemmel kell lenni az erdő melletti területeken.

Ökológiai szőlőtermesztésben az ellenük való védekezésben a Wetcit Dipel DF kombinációt ajánljuk kijuttatni a fakadástól és a kártétel mértékétől függően 1- 3 alkalommal.

A cikk szerzője:

Jakab Mariann

Szaktanácsadó

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása