Somlói képzés a pandémiás helyzet árnyékában

Az idei év végére érve egy mozgalmas, korlátozásokkal nehezített évet zárhatunk. A szőlész-borász ágazatban ez a helyzet talán még nagyobb fejtörést is okozott a termelőknek. A somlói termelők is küzdelmes éven vannak túl, amiben még a képzés keretében megtartott kevés alkalommal is érdeklődést mutattak az ökológiai növényvédelem iránt.

 

Bemutató Somlón

 

Az első oktatási nap februárban volt, nagy lendülettel, nagy reményekkel láttunk neki az előadás sorozatnak, amit sajnos már nem folytathattunk a tavaszi korlátozások bevezetése miatt. A munka viszont nem állt meg, a vállalkozó termelőkkel és az ÖMKI-vel közösen elindítottuk a demonstrációs parcellák kijelölését, a kísérletek beállítását.

A kísérletekben a rézterhelés csökkentésének lehetőségét vizsgáltuk két parcellában egy terméket az ÖMKI biztosított az On-farm program keretében, egy készítményt pedig vállaltunk. Egy parcellában pedig üzemi kontrollként a Biocont által javasolt permetezési tervet követtük.

A tavaszi időjárás is okozott némi meglepetést, a kései fagyok a rügyfakadás időszakában visszavetették a szőlő fejlődését. A virágzás a május végi, június eleji lehűlés miatt elhúzódott, a csapadékos időjárás miatt a kötődés egyenetlen volt. A nyár során szerencsére nem volt kiemelkedő, járványszerű kórokozó fertőzés, a lisztharmat fertőzési szintjét is alacsonyan lehetett tartani. A peronoszpóra is alig érzékelhető jelenlétet mutatott.

Somló jellegzetes fajtájánál, a Juhfarknál viszont az augusztus végi csapadék utat nyitott a szürkepenész fertőzésének, amit az időben történő kezelésnek köszönhetően sikerült megállítani.

Szeptember elején a járványhelyzet engedte, hogy a demonstrációs parcellákat bemutathassuk. A bemutatóhoz csatlakozott a GÜTTLER hazai képviselete. A kollégák bemutatták a GreenManager, eltérő méretű magokból álló takaró növény magkeverékek vetésére és ápolására kifejlesztett gépüket működés közben.

A termelők kis számban, a távolságtartás szabályait betartva tekintették meg a bemutatót, majd a kísérleti parcellákat. A növényvédelmi javaslatunknak megfelelően elvégzett permetezéseknek köszönhetően a terület tulajdonosa büszkén mutathatta a kollégáknak az éves munkája gyümölcsét.

Az év végére tervezett további előadásokat az újra erősödő második hullám miatt el kellett halasztanunk, de hamarosan újra folytathatjuk majd a közös felkészülést az ökológiai átállásra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása