Jelentősen a piaci átlag felett teljesített a Biocont Magyarország Kft. idén

Növényvédelmi szempontból kedvező év volt a gazdálkodók számára az idei. Talán ennek is köszönhető, hogy a biológia növényvédő szerek piacának növekedése a várakozások alatt maradt. Ellenben a Biocont Magyarország Kft. mintegy 15%-os forgalomnövekedést ért el. Ennek okairól, valamint a jövő évről Najat Attila ügyvezetővel beszélgettünk.

Nemrég látott napvilágot egy statisztika, miszerint kétszeresére növekedett a bioterületek nagysága az elmúlt 5 évben Magyarországon. Önök mit érzékelnek ebből?

Bizonyos kultúrákban nem látom ezt a tendenciát. Almatermesztésben, például csökken a bioterületek aránya, mert a szabolcsi bioalmalé-termelőknek értékesítési problémái vannak. Abban a térségben sok hektárnyi megszűnő területről tudok. Úgy gondolom, összességében leginkább a szántóterületek generálják ezt a növekedést, illetve kisebb mértékben a szőlészet és a legelők.

 

Najat Attila a Biocont Magyarország Kft. ügyvezetője

Az év elején azt prognosztizálta nekünk, hogy a szabályozás megváltozása is kikényszeríti majd a biológiai növényvédő szerek forgalmának növekedését. Így lett?

Egyértelmű, hogy a szabályozás egyre inkább ebbe az irányba kényszeríti a termelőket. A várt szervisszavonások egy jelentős része megtörtént, a másik része folyamatban van. A Nyugat-Euróbában létező, szigorúbb áruházi elvárások is szépen lassan, de beszivárognak a hazai piacra is, elsősorban a friss zöldségek és gyümölcsök terén. Ezeknek is köszönhetően az idei évben körülbelül 15%-os forgalomnövekedéssel fogunk zárni. A biológiai növényvédő szerek iránti kereslet tehát tényleg nő. Egyre inkább kezdenek az integrált technológiákba beépülni, az intenzív növényvédelem esetén.

Mennyire jellemző a forgalomnövekedés az összpiacra is?

Az összpiac, ha egyáltalán nőtt, csak minimális, az áremelések mértéke alatti növekedést mutatott. Én inkább a csökkenést valószínűsítem idénre. A nagy fagykárt szenvedett gyümölcsösökben a termelők már a szezon elejétől visszafogták a növényvédelmet, a szőlészek pedig a vírusválság vendéglátóipari hatásai miatt álltak át csökkentett technológiára. Ezen kívül az idei év kórokozó- és kártevőnyomása is alacsonyabb volt, mint amihez az elmúlt években hozzászoktunk.

Önök minek köszönhetik mégis a növekedést?

A javuló eredményeink három okra vezethetők vissza. Először is a cég munkatársainak eltökélt munkája eredményeképpen egyre többen ismerik meg az általunk kínált megoldásokat. Másodsorban számos kereskedelmi partnerünkkel tudjuk egyre szorosabbá fűzni az együttműködésünket. Harmadsorban pedig a termékeinket és szolgáltatásinkat már ismerő, elégedett termelő partnerek is viszik a cégünk hírét a piacon. Területileg a Dél-Alföld és Dunántúl, kultúrák tekintetében pedig a zöldségek jelentették a növekedés magvát.

Milyen újdonságokkal készülnek jövőre?

Az idei év végével a Neem Azal T/S nevű rovarölő szerünknek nagymértékben kibővült az engedélyokirata, több úgynevezett kiskultúrára (kisgyümölcs és kiszöldség) kapta meg az engedélyét. Illetve nagyon örvendetes, hogy 1 év helyett immár 2 évig tartható el. Piaci szempontból fontos továbbá, hogy a Vitisan nevű készítményünknek már az utolsó lépésénél tart a növényvédő szerként való engedélyeztetése. Ezzel ez is új területeken használható fel, amiből mindenképpen kiemelném az alma varasodás elleni védelmét, illetve a földiepret. Harmadrészt pedig a holland Biopol céggel való együttműködésünk révén immár beléptünk a hajtatásban használt hasznos élő szervezetek piacára.

Milyen hatóanyag-, illetve szerkivonásokra lehet számítani a közeljövőben?

A kontakt gombaölő szerek közül várhatóan a kaptán hatóanyag kerül kivonásra, de még a mankoceb és ditianon sorsa sem teljesen dőlt el. A felszívódó hatóanyagok közül az azolok száma tovább fog csökkenni.

Hogyan lehet ezeket helyettesíteni?

Egyre hangsúlyosabbak lesznek a betegségek elleni védekezésben a közvetlenül a kórokózóra ható biológiai gombaölő szerek és azon biostimulátorok, amelyek a növény ellenállóképességét javítják és így védekeznek a fertőzésekkel szemben. Komoly növekedést várok az azadirachtin, a Bacillus thuringiensis és a molyok ellen haszánlatos granulovírus-készítmények terén.

Milyen lesz a 2021-es év a gazdálkodók számára?

A magyar gyümölcstermesztők többsége kedvezőtlen financiális helyzetben lesz, illetve az őszi korlátozások ismét visszavetik a szőlészeti-borászati szektort is. A tavaszi határzár negatív hatásait nagyjából kiheverték a nyár végére, de a turizmus visszaesésével most újra csökkenni fog a borászatok forgalma. A zöldségtermesztőkre nem gyakoroltak jelentős hatást a vírus következményei, a kezdeti megtorpanás után sokaknak még jobb is lett az évük, mint amire számítottak. Jó helyzetből indulnak neki a következő évnek. A 2020-as év egyértelmű nyertesei viszont a szántóföldön gazdálkodók voltak. A legalább átlagos termést elérő termelők jó anyagi kondíciók között vannak.
2021-tól azt várom továbbá, hogy megnő a jelentősége a helyi ellátási láncoknak, belföldi termékre váltják az importot, ahol csak lehet. A 2021-es év nyertesei viszont azok lesznek, akik 2020-ban is azok voltak. Jövőre a gyümölcságazattól további visszaesést várok, mert a magyar gyümölcstermesztés központjában, Észak-Kelet-Magyarországon jelentősen megnőtt az állami erdősítési támogatás iránti igény. Ott a gyümölcs helyett már erdővel kalkulálnak, támogatás alapú döntést hoztak.

2020 a károsítók szempontjából a termelők számára kedvező év volt. Jóval alacsonyabb volt a rovarnyomás, mint az előző években és jóval alacsonyabb volt a betegségnyomás is. Az almamolyból, például, egy generációval kevesebb volt, mint tavaly. Valószínűleg 2021-ben jobban meg kell majd ügyelni a növényvédelemre.

A harmadik fontos tényező az alternatív megoldások iránti nyitottságot kihasználó cégek számának rohamos növekedése. Mivel ez még egy új szegmens, a termelők is tanulják, egyszerre jelennek meg a szakmailag is megbízható, korrekt cégek és – sajnos még náluk is nagyobb számban – a “szerencselovag” cégek a piacon. Sajnos, számos inkorrekt cég lépett már eddig is a piacra, akik magatartása sem a jogszabályoknak, sem a szakmaiságnak, sem az etikai írott és íratlan szabályainak nem felel-felelt meg.

A tervezést bizonytalanná teszi a koronavírus második hulláma. Milyen hatással volt az Önök cégére eddig a pandémia?

Közvetlenül az áruforgalmunkat nem befolyásolja. Minimális belső biztonsági intézkedésekkel folyamatosan el tudtuk és tudjuk látni áruval a vásárlóinkat és a partnereinket. Komoly változásokat okozott viszont a partnerekkel való kapcsolattartásban. A szokásos konferenciák, bemutatók és rendezvények megritkultak és elmaradnak, a téli rendezvények sorsa pedig bizonytalan. Erre a szektorra eddig nem voltak jellemzőek az online rendezvények.

Jóval óvatosabbak lettek továbbá a kollégák és a termelő partnereink is. Át kellett gondolnunk, hogy mennyi személyes érintkezés szükséges feltétlenül a munkavégzéshez. Ezideáig a nagyon kiterjedt, folyamatos, sok emberrel történő kapcsolattartás volt jellemző. Új módszereket és kommunikációs csatornákat kell a gyártóknak és a termelőknek is megszokniuk.

Forrás: magro.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása