A szőlő innovatív növényvédelme a Biocont Magyarország Kft. megoldásaival

A Biocont Magyarország Kft. előrejelzésen alapuló, okszerű növényvédelmet folytat. Mivel leginkább kontakt termékeik vannak, ezért nagyon fontosnak tartják, hogy a gazdálkodók célzottan tudjanak védekezni a megfelelő kórokozók és kártevők ellen. Együtt dolgoznak a természettel az ökológiai egyensúly megteremtésén. Hogy ez hogyan valósul meg a gyakorlatban, kiderül a Jakab Mariannal és dr. Bőcs Andrással elkészült beszélgetésünkből.

Mik a megoldásra váró kihívások a biológiai növényvédő szerek piacán?

dr. Bőcs András: Nap, mint nap egyre több megoldandó feladat vár ránk a mezőgazdaságban, a hagyományos és a biogazdálkodásban egyaránt. Az egyre szélsőségesebb időjárás sok kihívás elé állítja a gazdálkodókat. Az enyhe teleket a károsítók könnyen átvészelik, így további felszaporodásukra számíthatunk. Új károsítók jelennek meg és rég elfeledettek válnak újra jelentőssé. Mindezek mellett be kell tartanunk a szigorodó növényvédelmi előírásokat, figyelnünk kell a növényvédőszer kivonásokat, melyek hatására bizonyos kultúrákban a szerrotációk betartása egyre nagyobb kihívást jelent a rezisztencia kialakulásának megakadályozása érdekében. További kihívásnak látom a biológiai növényvédőszerek iránti bizalom kiépítését, melynek egyik döntő eleme, hogy a mai piaci környezetben a megfelelő terméket, a megfelelő szaktanácsadási háttérrel kezdik-e el technológiába illeszteni a gazdálkodók. Rengeteg termék van a kereskedelemben, amit növényvédelmi hatással rendelkező szerként ajánlanak. A Biocont Magyarország Kft.-nél mi nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az egyes termékeink a megfelelő besorolással és az ehhez előírt engedélyeztetési eljárással kerüljenek forgalomba, (növényvédőszerek növényvédőszerként, lombtrágyák lombtrágyaként, növénykondicionálók növénykondicionálókként). Mindezek mellett a termelőknek gondoskodni kell a megtermelt áruk pozitív megítéléséről.

 

Jakab Mariann a Biocont
Magyarország Kft. szaktanácsadója

dr. Bőcs András a Biocont
Magyarország Kft.
szaktanácsadója

Hogyan gondolja ezt pontosan?

dr. B. A.: A tudatos vásárlók száma egyre nő. A fogyasztók keresik a bio, a szermaradék mentes, estleg vegyszer terhelés csökkentett gazdaságokból kikerülő élelmiszereket.

Mire is gondolunk itt? Egy példán keresztül mutatnánk be: a hagyományos szőlőtermesztésben a tenyészidőszak végén a botritisz elleni védekezést ki tudjuk váltani ökológiai készítményekkel, melyeknek nincs szermaradéka, így az érési időszakban már nem terheljük a növényt kémiai hatóanyagokkal, ezáltal jóval kevesebb szermaradékkal számolhatunk. Mindemellett teljes bio technológiai ajánlattal is tudjuk segíteni az érdeklődő termelőket, biztosítva ehhez a megfelelő szaktanácsadási hátteret, segítséget is.

Mi jellemző általában az ökológiai termesztésben is alkalmazott szerekre?

Jakab Mariann: Az ökológiai termesztésben többnyire kontakt termékekkel dolgozunk, ezért kifejezetten fontos, hogy a megelőző védekezésekre tegyük a hangsúlyt. Konvencionális gazdaságoknál is nagyon fontos az okszerű, előrejelzésre alapozott növényvédelem, ez a bio termesztés tekintetében hatványozottan igaz. Így elkerülhetjük a felesleges permetezési fordulókat, ezáltal is csökkentve a környezetterhelést, vagy szükség esetén több fordulót iktathatunk be megfelelő védelem elérése érdekében.

A biztonságos termelés alapját képezik a különböző réz-és kénkészítmények. Rendelkezésre áll néhány szélesebb körben ismert termék, mint a káliszappan vagy a paraffinolaj, azonban önmagukban ezekkel a termékekkel nem oldható meg a minőségi, bio zöldség-gyümölcs és szőlőtermesztés. Prémium termékek előállításához több biológiai készítménycsoport termékeiből állíthatjuk össze a technológiát, mint a hasznos élőszervezetek, mikrobiológiai rovar- és gombaölő szerek, botanikai rovarölő szerek, fiziológiai készítmények stb. A bio termékek köre egyre szélesedik, hatásmódjukat tekintve főként fizikai úton fejtik ki hatásukat, e tulajdonságuk miatt a rezisztencia-menedzsment fontos eszközei is.

 

Fokozott kártevő nyomásra és fertőzésveszélyre lehet számítani úgy a bio termesztésben, mind a hagyományosban

Hogyan alakult a tavalyi év növényvédelmi szempontból?

dr. B. A.: A tavalyi év nem volt átlagosnak mondható. A tavaszi intenzív esőzések miatt, olyan nedves és párás körülmények alakultak ki, hogy fokozottabb védekezés volt szükséges, elsősorban a gombás betegségek ellen. A talajból történő kipárolgás, valamint a nagy páratartalom miatt nagy peronoszpóra nyomással kellett számolni és ez szinte az egész országban jellemző volt. A május végi magas hőmérséklettel intenzív növekedésbe kezdett a szőlő, és sok esetben elhúzódó virágzással lehetett számolni. A vegetáció során megjelentek olyan kórokozók, amelyek korábban nem voltak megszokottak. Ilyen volt például a feketerothadás, ami nagyon sok helyen kihívást jelentett. A nehézséget az okozta a folyamatos peronoszpóra nyomás mellett, hogy az kórokozót még sok termelő és sok esetben a szaktanácsadók sem ismerik eléggé. Konvencionális növényvédelemben van hatékony megoldás ellene és a tavalyi évben a biológiai növényvédelemben is sikerült megtalálnunk azt a permetezési kombinációt, amivel tovább lehet gondolni a jövőt.

És mi várható idén?

dr. B. A.: Az idei évet is az átlagostól eltérőnek várom, az enyhe tél miatt. Hiszen a kórokozók és kártevők áttelelő egyedei és formái nem pusztultak el, mert alig volt fagypont alatti hőmérséklet az elmúlt hónapokban. Idén is fokozott kártevő nyomásra és fertőzésveszélyre lehet számítani úgy a bio termesztésben, mint a hagyományosban.

 

Feketerothadás levélen

Feketerohadás bogyókon

Beszéljünk most konkrétabban a növényvédelmi megoldásokról. Az előbb említette, hogy van olyan ökológiai permetezési kombináció, ami hatásos a szőlő feketerothadása ellen.

J. M.: A feketerothadás az Egri borvidéken már 2010 óta okoz komoly gondokat. A tavalyi rendkívül csapadékos és párás időjárásnak köszönhetően az ország nagy részén megmutatta magát a kórokozó, melynek kezdeti tünetei igen hasonlítanak a peronoszpóra által okozott tünetekre, főként a bogyókon. Egyértelműen azonosítani a károsítót a termőtestjeinek megjelenése után lehet. Ám, amely növényvédőszer hatásos a peronoszpóra ellen, az nem feltétlenül eredményes a feketerothadás esetén. Így érzékeny fajtáknál, mint a Merlot, akár százszázalékos terméskiesést is okozhatott. Korábban úgy tartották, hogy a biogazdálkodásban a feketerothadás ellen nincs megoldás, mégis sikerült egy olyan permetezési kombinációt találni, amivel blokkolni tudtuk a fertőzést. Mivel nem számítottunk a megjelenésére, ezért a megelőzéskénti védekezést sem alkalmaztunk, a már kialakult fertőzést viszont sikeresen megállítottuk és a további kártételt megelőztük.

A kombinációban egy klór tartalmú termék szerepel első kezelésként, ami gyakorlatilag fertőtleníti a növény felszínét, elpusztítva az ott lévő kórokozókat és a spóráikat, majd a védekezést követően két órával vagy fél nappal egy második permetezésre kerül sor. Ennél a kezelésnél a Wetcit*, Champion 2FL, kén kombinációt alkalmaztuk, ezzel zárva a felszínt és gátolva az újonnan odakerült kórokozóknak a csírázását, fejlődését.

 

Champion 2FL

Wetcit*

A peronoszpóra és lisztharmat ellen mit ajánlanának a portfóliójukból?

dr. B. A.: A peronoszpóra és lisztharmat elleni védekezésünk alapja a Champion 2 FL, mely egy rézhidroxidot tartalmazó folyékony termék. Jellemző rá, hogy könnyen kezelhető, jól oldódik. Kiváló esőállósága miatt nagyobb csapadék esetén sem mosódik le a levelekről. Nagyon alacsony fémréz tartalma lehetővé teszi az évi 8-9 permetezést, dózistól függően, a növényvédelmi szabályozások betartása mellett is.

Alacsony fémréztartalma mellett a kiemelkedő hatékonysága a kristályszerkezetéből adódik, ugyanis más rézkészítmények köbös szerkezetétől eltérően a Champion 2 FL tű alakú rézkristályokat tartalmaz, melyekkel nagyobb fedettség érhető el.

Hatékonyságát tovább növelhetjük a Wetcit* terülésjavító, tapadásfokozó, hatásfokozó termékünk hozzáadásával. A készítmény természetes növényi kivonatok keverékét és biológiai úton lebomló nedvesítő hatóanyagot tartalmaz. Alkohol-etoxilát tartalma révén csökkenti a permetlé felületi feszültségét, szétteríti a permetcseppet a levélen. Kis mennyiségű csapadék vagy reggeli harmat hatására a már kijuttatott növényvédő szert újra elteríti a levél felületén, anélkül, hogy meghosszabbítaná a növényvédő szerek lebomlási idejét. Ez nagyon hasznos képesség a növény intenzív növekedési szakaszában. Növeli a partner hatóanyag hatékonyságát azáltal, hogy a növényt, gombákat, rovarokat borító víztaszító réteken segíti a hatóanyag átjutását. Bejuttatja a rovarölő szereket a testmembránon át és a légzőnyílásokon keresztül a rovarok testébe.

A lisztharmat elleni védekezésben a kén mellett szintén a Wetcit* szerepe jelentős. Fontos, hogy jó minőségű kén készítményt alkalmazzunk. Wetcittel* együtt alkalmazva a kettő hatása jóval nagyobb, mint sima adjuvánsok használatakor, hiszen hatásfokozó tulajdonságának köszönhetően erősíti, támogatja a vele együtt kijuttatott hatóanyag érvényesülését.

Jelen pillanatban VitiSan termékünk a növénykondícionáló termékekhez tartozik. A VitiSan lombon keresztül könnyen felvehető káliumot tartalmaz, mely a növényi vízháztartást szabályozza, ezáltal vitálisabb növényt, egészségesebb termést eredményez. A VitiSan dehidratáló mellékhatása révén a felületen fertőző gombák hifáit és spóráit kiszárítja. A növényi felszín lúgos kémhatásának kialakításával akadályozza a gombaspórák csírázását, melyek számára az enyhén savas környezet a kedvező. A növény kórokozókkal, elsősorban lisztharmattal, és szürkerothadással szembeni ellenálló képessége jelentősen felerősödik a bogyóhéj és növényi szövetek megvastagítása által, a termés mennyisége nő és minősége javul.

 

VitiSan

Dipel DF

Térjünk ki a rovarokra is!

J. M.: Igen, nos kezdjük talán a molyokkal. Itt röviden említeném csak a feromon légtértelítéses párosodásgátlást, ami az egyik leginnovatívabb technológiák közé tartozik és erről a termékünkről (Isonet L plus) már egy előző cikkünkben részletesen beszéltünk. Igen kedvelt megoldás a tarka- és nyerges szőlőmoly elleni védekezésben mivel egyetlen kora tavaszi kezelés megoldást nyújt a teljes vegetációs időre. Nagy fokú rugalmasságot tesz lehetővé a termelők számára, hiszen nem kell hozzá alkalmazkodni a zöldmunkákkal, sem a szürettel, nincsenek várakozási időkre vonatkozó előírások.

A molyok elleni védekezésben egy másik nagyon fontos termékünk a Dipel DF, a, ami egy Bacillus thuringiensis által termelt toxinokat és toxinkristályokat tartalmazó készítmény. Nagyon szelektív hatóanyaga, csak a lepkefélék hernyóira van hatással, melyek a növényből táplálkoznak. A lúgos előbelükben aktiválódik a hatóanyag, aminek hatására a táplálkozásuk 20-120 percen belül leáll, majd elpusztulnak a hernyók. Míg a légtértelítéshez legalább 2-3 hektár szükséges, a Dipel DF kisebb területeken is nagyon jó megoldást nyújt a molyok elleni védelemben. Rezisztenciatörésre kifejezetten ajánljuk a hernyó kártevők széles köre ellen.

Az atkák elleni védekezésben nagy segítségünkre van egy ragadozó atkafaj, a Typhlodromus pyri, amelyik bár Magyarországon őshonos fajnak számít és nagyon elterjedt volt a szőlő- és gyümölcsültetvényekben, a durva kémiai növényvédő szer használattal a legtöbb ültetvényből teljesen kiirtottuk. Úja telepítésük után rövid időn belül önfenntartó és önszabályozó populáció alakul ki, mely állandó, stabil védelmet nyújt a fitofág atkák ellen. Betelepítésüket egyszer, a december és február közötti időszakban, a tartós felmelegedés előtt kell elvégezni. A kihelyezésüket követően a ragadozó atkák felszaporodása és tartós megtelepedése 2-3 év alatt megy végbe.

Érdemes még kitérni a Szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmára, a szőlő egyik legveszélyesebb betegségére, melynek fő vektora az Amerikai szőlőkabóca. A kabóca elleni biológiai védekezésben jelenleg 2 terméket alkalmazhatunk. Az egyik a Piretro Natura, amely idéntől Pyregard néven elérhető, természetes piretrin hatóanyagú, azonnali taglózó hatású biológiai rovarölő szer. Az felhasználásához idei évben is szükséghelyzeti engedélyt kérünk a gazdálkodók számára.

 

Typhlodromus pyri

Ha jól tudjuk, a sorköztakarásra is van megoldásuk.

dr. B. A.: Az Ecovin 2.0 egy olyan sorköztakaró növénykeverékünk, ami nagyon sok célt szolgál az ültetvényekben. A 13 növényfajt tartalmazó keverék kifejezetten szőlő és gyümölcs kultúrák sorköz takarására lett összeállítva, melyben pillangósvirágúak és más, különböző növénycsaládokba tartozó egyéves és évelő növények is megtalálhatók.

A különböző növények különböző talajmélységben fejtik ki jótékony hatásukat, mint a talaj lazítása, levegős szerkezet kialakítása, nematódák gyérítése, talaj N feltöltése.

A hatást fokozza, hogy az egy és két éves fajok elpusztult gyökérmaradványai és föld feletti részei már az első évben szerves anyaggal gazdagítják a talajt, mely a mikróbák tevékenységét is folyamatosan támogatja. Javul a talaj termékenysége a nitrogén kötésnek és a növekvő szerves anyag tartalomnak köszönhetően. A talaj nedvességmegtartó és befogadó képessége is javul a szerves anyag tartalom növekedésével. Mindemelett talajtakarást biztosít, ezáltal véd az eróziótól és a deflációtól. Nagy gondot fordítottunk arra, hogy – a pillangósvirágúak mellett – jó mézelő fajokat is tartalmazzon a keverék. Ezek pollenje értékes táplálékként szolgál a különböző hasznos élő szervezetek számára, így azok nem csak búvóhelyet találnak az ültetvényünkben.

Búcsúzóul milyen tanáccsal látná el a szőlő- és gyümölcstermesztőket?

J. M.: Az enyhe télnek köszönhetően a kórokozók és kártevők nem pusztultak el, így kártételükre mindenképpen számítani kell. Ebben a helyzetben a lemosó permetezések jelentősége is felértékelődik. Amennyiben szeretnék kipróbálni a biológiai növényvédelemben is használható termékeket, akár vegyszerterhelés csökkentés, rezisztenciatörés szempontjából vagy kíváncsiságból, mindenképpen javasolnám, hogy ehhez értő szakembertől kérjenek segítséget, aki megfelelő tájékoztatást tud adni a termékről és a termék pontos helyéről a technológiában.

*Wetcit az Oro Agri International Ltd. védjegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

A Biocont Magyarország Kft. hírlevele ingyenes szolgáltatás, a hírlevélre történő feliratkozás semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor leiratkozhat róla.

Kíváncsi? Adatai megadásával itt feliratkozhat!

Kövessen minket a Facebookon is!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosarában!
Vásárlás folytatása